De culturele sector verdient een feestje!


Je bent van harte uitgenodigd voor de derde editie van de Zaanse Stem, een gezellige culturele happening. Op zondag 13 maart steken we de Zaanse kunst en cultuur een hart onder de riem en maken er een mooi feestje van.

Zaanse talenten op allerlei gebied presenteren op deze dag een afwisselend programma. De Zaanse Stem laat zien dat kunst en cultuur van een onschatbare waarde en onmisbaar zijn in Zaanstad. De Zaanse Stem is ook een plek om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van al het moois dat Zaanstad te bieden heeft. En allemaal gratis toegankelijk voor iedereen!

Wanneer: Zondag 13 maart, tussen 15.00 uur en 19.00
Waar: Broedplaats de Hellema, Oostzijde 381, Zaandam

Een greep uit het programma:

MUZIEK

* Hailander mag uiteraard niet ontbreken. Deze Zaanse folkband bestaat ruim 25 jaar en maakt er met de trommel, de tamboerijn en de doedelzak altijd een feestje van.

* RAUW&TEDER Jeroen Booy (ex- The Scene, Roberto Jacketti & the Scooters) en Bart Minderman spelen stevige rock & roll met strakke drumpartijen en harde gitaren.
Ze zijn volop bezig met opnames en optredens, en hebben zelfs drie keer het voorprogramma bij De Dijk in Paradiso verzorgd, maar waren toch bereid om op de Zaanse Stem te komen spelen!

* Band Zonder Toekomst speelt hoofdzakelijk covers, maar dan vaak wel wat onbekender werk. Soms ook B-kantjes van bekende artiesten. Dansbare muziek, niettemin ook heel geschikt om gewoon naar te luisteren. De instrumenten die het zestal gebruikt zorgen voor een Ierse folkinvloed.

* Een eigen sound, anders dan anderen en geen uitdaging uit de weg gaan, dat is het Zaanse Popkoor LEF!
De vrouwen van LEF! gaan er voor de volle 100% in met originele, meerstemmige popsongs met eigen arrangementen van dirigent, zangcoach en performer Louis van Dijk.

* The Surphonics is een band die muziek uit de jaren zestig speelt in de ‘klassieke’ bezetting: slag-, solo-, basgitaar en drums en dat is te horen ook!
De band speelt vooral muziek vanaf de tweede helft van de jaren 50, tot en met de late jaren 60. Van de naïeve strand en hotrod liedjes van the Beach Boys, via de Motown hits naar de theatrale rock van the Who.

In de ‘LITERAIRE SALON’ gaat Hans Kuyper in gesprek met:

* Bettina Drion
Sinds 2008 schrijf en publiceert Bettina romans, non-fictie en korte verhalen. Een van haarbelangrijkste boeken is Porselein, de roman die zij baseerde op het diep weggestopte oorlogsverleden van haar familie. Op vrijdag 14 januari 2022 verscheen bij Uitgeverij Prometheus haar vijfde boek ‘Een soort van sterven’, een beklemmende roman over loyaliteit, schuld en zelfbeschikking.

*Erik Schaap
Erik Schaap schreef duizenden artikelen voor uiteenlopende media (onder meer de bladen De Tijd en Vrij Nederland, het Noordhollands Dagblad en tal van vakbladen). De onderwerpen varieerden: van politiek tot popmuziek en van het negentiende-eeuwse socialisme tot de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1999 verschenen er bij meerdere uitgeverijen boeken en andere gebundelde publicaties van zijn hand.
De meeste lezers zullen Erik kennen van het boek ‘Walraven van Hall, premier van het verzet’
Zijn meest recente boek ‘De verraadster’ is onlangs met lovende recensies ontvangen.

* Hans van den Pol
Hans van den Pol is tekstschrijver en communicatieadviseur. In april 2015 verscheen zijn debuutroman ‘De engel en de adelaar’, die hij samen met duoschrijver Bettina Drion schreef. Thema’s zijn: nuancering van het goed-fout denken en het niet kunnen praten over oorlogstrauma’s. Met ‘Langs het pad naar de tempel’ (2020) zet Hans zich ook solo op de literaire kaart.

En ook nog:

EXPOSITIE ‘ROSA, 25 jaar creatief campagne voeren’: Een tijdspad met verkiezingsposters, gemaakt door Zaanse kunstenaars

INDOOR FIETSTOCHT 25 jaar ROSA

POËZIE-CAFÉ

KINDERACTIVITEITEN

Een uitgebreidere beschrijving van het programma & aanvullingen is hier te lezen.