Fietstocht 25 jaar ROSA


25 JAAR ROSA, 25 HOOGTEPUNTEN & SUCCESSEN (PLUS ENKELE GEDENKWAARDIGE DIEPTEPUNTJES)

Zaanse politieke vereniging ROSA is in maart 1995 opgericht door een groep jonge mensen die actief waren in onder meer de milieu-, vredes-, mensenrechten- en kraakbeweging.
Begonnen als een buitenparlementaire groepering, die zich profileerde met veelal ludieke acties die de Zaanstreek aantrekkelijker moesten maken, groeide ROSA uit tot een politieke partij die deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In 1998 behaalde ROSA een eerste zetel in de gemeenteraad van Zaanstad. Deze werd ingenomen door de in Wormerveer woonachtige lijsttrekker Ruud Pauw.
Met weinig mutaties toont ROSA zich verreweg de stabielste fractie in de raad. Na 25 jaar is ROSA één van de grootste partijen in Zaanstad met 4 zetes in de gemeenteraad.

Met een weinig dogmatische houding en soms verrassende initiatieven weet ROSA niet alleen veel moties en amendementen gehonoreerd te krijgen, ook dient zij met regelmaat agenda-initiatieven en eigen notities in. Omdat ROSA een lokale partij is, en daardoor onafhankelijk van landelijke partijplannen, kiest ze haar eigen Zaanse weg. Ze is kritisch, maar wel constructief. 

ROSA neemt het initiatief en loopt niet klakkeloos achter de raadsmeerderheid aan. ROSA staat voor eigen ideeën en meningen, ook als dat tegen de stroom in is.

‘Zo’n vernieuwende aanpak kan alleen van onderaf beginnen en nooit van bovenaf worden opgelegd,’ zegt de Beginselverklaring. Daarom is ROSA nog altijd fervent voorstander van democratie op buurt- en wijkniveau.

Maar eerst en vooral is ROSA de partij die de schoonheid van de streek in haar hart sluit en zich inzet voor het behoud van de vele monumenten en het unieke veenweidegebied. In de loop der jaren heeft de partij een groot netwerk opgebouwd en kent ze de weg in de stad als geen ander. Natuurlijk is ROSA in de vijfentwintig jaar van haar bestaan veranderd. We zouden onze stad nu niet zo snel meer een ‘varkentje om te wassen’ noemen. 

In 2018 hebben we de oppositiebanken verlaten en zijn we onderdeel geworden van het college. Een nieuwe uitdaging vanuit een andere positie. Een uitdaging die wij enthousiast zijn aangegaan!

Inmiddels functioneert ook de Zaanse raad alweer meer dan een jaar in de Corona pandemie. Een andere werkwijze met vele digitale bijeenkomsten was even wennen, maar lukt inmiddels prima. Toch hopen wij, net als iedereen, dat er snel een einde komt aan deze situatie en dat wij weer snel gewoon met iedereen om de tafel kunnen.

ROSA bestond 25 jaar in 2020. Graag hadden wij dit groots gevierd, met een mooi feest. Helaas moesten wij dit door de corona-maatregelen telkens uitstellen. Maar van uitstel komt geen afstel: dat feest gaat er komen!

In afwachting hiervan willen we jullie door deze fietstocht onder andere laten zien waar ROSA zich sterk voor heeft gemaakt en wat er gedaan en bereikt is in die omgevlogen 25 jaar.

Tot slot: Er waren ook (andere) mooie successen in andere domeinen, zoals in het sociale domein en op het gebied van milieu en groen. Maar daar kun je helaas niet langsfietsen. Dus vandaar deze selectie.

De fietstocht kán worden gereden van routepunt 1 tot 25, maar dit kan natuurlijk geheel naar eigen wens worden aangepast. En de tocht kan vanzelfsprekend ook gewandeld worden!

Veel fiets plezier, blijf gezond en tot gauw!

Er is ook een interactieve routekaart, deze staat hier. Klik op de vlaggetjes voor meer informatie over de routepunten. Volgens onze testen werkt de kaart het best op apparaten waar de app ‘Google Maps’ is geïnstalleerd.

Routepunt 1 – Oprichting ROSA – Klik hier

Routepunt 2 – Villa West – Klik hier

Routepunt 3 – De Fabriek – Klik hier

Routepunt 4 – De Zaense Zes-tonner – Klik hier

Routepunt 5 – Kraakpand 2B – Klik hier

Routepunt 6 – Noordschebos – Klik hier

Routepunt 7 – Cultuurcluster – Klik hier

Routepunt 8 – Thematuinen – Klik hier

Routepunt 9 – Vijfhoekpark – Klik hier

Routepunt 10 – Hembrugterrein – Klik hier

Routepunt 11 – Gebouw 8 – Klik hier

Routepunt 12 – De Zaanse Stem – Klik hier

Routepunt 13 – De Fronikboerderij – Klik hier

Routepunt 14 – Nauerna Afvalzorg – Klik hier 

Routepunt 15 – Molen De Paauw – Klik hier

Routepunt 16 – Stop De Stad! – Klik hier

Routepunt 17 – Weversend – Klik hier

Routepunt 18 – Het Blok – Klik hier

Routepunt 19 – De Groote Weiver – Klik hier

Routepunt 20 – Huisje dames Bruijn – Klik hier

Routepunt 21 – Zaandijkerkerk – Klik hier

Routepunt 22 – Bannehof – Klik hier

Routepunt 23 – Station Zaandijk – Klik hier

Routepunt 24 – De Hemmes – Klik hier

Routepunt 25 – Zaanse Monumentendag – Klik hier


DANKWOORD

Wij bedanken iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze fietstocht, te weten:

Willem Neeft, Jan Hekman, Ruud Pauw, Mariska Schuttevaêr, Natasja Groothuismink, Erik Schaap, Fleur Poot en Hans Kuyper.