ROSA blijft winnen


Dinsdagavond 19 december vond alweer de tweede editie plaats van OEN, de Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz. Een team van ROSA kon daar natuurlijk niet ontbreken, zeker niet na onze overwinning in de Grote Zaanse Geschiedenisquiz eerder dit jaar. En dus zaten er vijf ROSA-leden klaar in Café Fabriek, pen in de hand en scherp als een mes: Martin Hammer, Hans Kuyper, Olivier Rijcken, Erik Schaap en Mariska Schuttevaêr, aanstaande verkiezingen respectievelijk op plaats 25, 3, 27, 7 en 4 op de lijst. Deze keer waren we niet de enige politieke partij: ook de PvdA (‘Wij zijn Zaankanters’) was met een sterk, maar toch vooral gezellig team aanwezig. De Orkaan had de quiz fantastisch verzorgd en flitsend vormgegeven. De 78 vragen leken wel iets minder moeilijk dan vorig jaar (van de twaalf teams haalde er maar één een onvoldoende), maar vooral op de tweede ronde beet iedereen de tanden stuk.

Het gebit van ROSA kwam uiteindelijk nog het minst geschonden uit de strijd. We gingen de derde ronde in met een voorsprong van vier punten op de nummer twee en die marge kwam niet meer in gevaar.
Feest natuurlijk, en mooie prijzen. We wonnen een Monetsafari en een bijzonder brok steen afkomstig van de zuidmuur van de gesloopte Witte Olifant aan de Oostzijde in Zaandam, het voormalige pand van Hille Beschuit en Mooij Verf. Het restant, waarop nog sporen van de grafitti die kunstenaar Peter Meijn er tijdens de zomerstorm van 25 juli 2015 (leuke vraag voor de een of andere toekomstige quiz) op had aangebracht, was door Orkaanjournaliste Merel Kan met gevaar voor eigen leven van het sloopterrein gestolen en door Smederij Kaaijk op een fraai voetstuk gezet. En alsof die twee cadeautjes al niet leuk genoeg waren, hoefden we ons barbonnetje niet te betalen.

In ons dankwoord spraken we nog wel de vrees uit dat ROSA misschien te vroeg piekt: ‘Want de enige quiz die we echt willen winnen, vindt plaats op 21 maart 2018.’
Maar ook dat komt goed.

Op de terugweg naar ons tafeltje, terwijl we ons hoofd erover braken hoe we de trofee op een respectvolle manier in vijven zouden kunnen hakken, werden we aan de mouw getrokken door Gerbrand Klop, eigenaar van de Witte Olifant en ook deelnemer aan de quiz. ‘Ik wil dat brok steen graag van jullie kopen,’ zei hij. ‘Dat is een mooie bijdrage aan de campagnekas.’ Waarop hij aangaf dat hij en zijn vrouw ons toch al wilden steunen, en dat dit wat hem betreft een nette manier was. Leest u mee, integriteitscommissie? De heer Klop heeft ons niets gegeven, wij hebben hem iets verkocht. Voor een heel mooi bedrag, dat wel.

Daar namen we er nog maar eentje op, want het was toch gratis. Waarop degene onder ons die alleen maar water had gedronken besloot om dan ook maar eens iets moois te doen. Hoe hoog onze rekening precies was weten wij niet, want wij hebben hem nooit gezien, maar er zaten wat dure borrels en mooie biertjes bij, dus 80 euro is een redelijke schatting. Dat bedrag hebben we de volgende ochtend naar het glazen huis bij Zuivere Koffie in Koog aan de Zaan gebracht en overhandigd aan dominees Sjaak Visser en Antonie Holleman.
En zo eindigde een prachtige, wonderbaarlijke avond die alleen maar winnaars kende. ROSA is topfit en klaar voor 21 maart!