Zaanse 1 mei viering met Les Misérables in De Fabriek


ROSA organiseert dit jaar de traditionele viering van de eerste mei in Filmtheater De Fabriek. Speciaal op de Dag van de Arbeid wordt daar Les Misérables getoond.

Niet de spraakmakende musicalfilm uit 2012, maar een twaalf jaar oudere, onvervalst Franse versie van regisseur Josée Dayan met onder andere Gérard Depardieu (geheel kaalgeschoren!), John Malkovich en Charlotte Gainsbourg. De film is met zijn bijna drie uur een hele zit, maar door het bevlogen acteerwerk en de sterke dialogen, die respectvol trouw blijven aan het boek, is het een investering die zichzelf ruimschoots terugverdient.

 Voorafgaand zal schrijver en ROSA-gemeenteraadslid Hans Kuyper een korte toelichting geven op de film, maar vooral ook op de roman van Victor Hugo uit 1862 waarop hij gebaseerd is. Ook zal worden ingegaan op de vraag waarom wij tegenwoordig toch zo weinig belangstelling hebben voor Frankrijk, het land dat sinds 1789 in een haast permanente staat van revolutie verkeert en waaraan wij, naast veel ellende, toch ook zo veel moois te danken hebben.

 En natuurlijk zal gezamenlijk De Zaanternationale worden gezongen, de nieuwe versie van het klassieke socialistische strijdlied waarmee Co Rol in 2017 winnaar werd van een door ROSA uitgeschreven prijsvraag.

 Iedereen is van harte welkom in Filmhuis De Fabriek op woensdag 1 mei 2019, om 19.30 uur. Speciaal voor deze gelegenheid trakteert ROSA op een korting van 1 euro op de normale toegangsprijs en een borrelhapje na afloop. Koop je kaartje op de website van de Fabriek.