Naar een écht Zaans Museum
De drie Zaangemeenten hebben samen 182.000 inwoners, die een rijk verleden delen. Het verhaal over de mensen die naar het veenmoeras kwamen, gevormd werden door het landschap en tegelijkertijd dat landschap vormgaven is het waard om gekoesterd en verteld te worden. Daarvoor is een goed functionerend streekmuseum, voor en door de Zaankanters, onontbeerlijk.
Zo’n museum zou moeten vertellen over de IJzertijdboeren aan de rand van het Romeinse Rijk, over de middeleeuwse ontginners, over de vissers die molenbouwers werden en kooplieden, over de nieuwkomers van alle eeuwen, over de Rode Zaan natuurlijk, over verzet en wederopbouw, over de moderne stad en alles wat daarin gebeurt. Er zou plaats moeten zijn voor archeologie en moderne kunst, voor dwarsigheid en succes – en altijd weer hard werken. En met meer wisseltentoonstellingen zouden er meerdere momenten per jaar zijn om het museum te bezoeken.
Het huidige Zaans Museum staat op de Zaanse Schans en raakt daardoor steeds meer gericht op de groeiende stroom (internationale) bezoekers. Van de 190.000 mensen die het museum vorig jaar binnen stapten, kwam nog geen vijf procent uit de streek. Dat betekent dat de 1,5 miljoen die Zaanstad jaarlijks subsidieert voornamelijk aan toeristen ten goede komt. En veel van wat onze streek zo boeiend maakt, is niet aan hen besteed. Het museum laat noodgedwongen kansen liggen.
Dat is een ongewenste ontwikkeling wat ROSA betreft. Het Zaans Museum hoort de culturele huiskamer van de streek te zijn, en dat is ook de uitdrukkelijke wens van de museumdirectie. Ze schreven er een enthousiaste schets voor.
Nu de toekomst van de Zaanse Schans op de agenda staat, zou een heroverweging van de vestiging van het Zaans Museum deel uit moeten maken van de planvorming. Daarvoor is het wel nodig dat er vooraf duidelijkheid komt over de (on)mogelijkheden van een verhuizing.
Helaas is de overgrote meerderheid van de raad tegen zo’n onderzoek. Zij menen al op voorhand te kunnen zeggen dat het allemaal toch niks kan worden. Ook partijen die vaak op hoge toon de ‘Hollandse cultuur’ zeggen te verdedigen, hebben daar als puntje bij paaltje komt blijkbaar niets voor over. Als Piet maar zwart blijft, maakt de rest verder niet uit.
Soms heb je je knarsetandend neer te leggen bij de wens van de meerderheid. Maar de toekomst van het Zaans Museum komt ongetwijfeld wel weer op de agenda – waarschijnlijk eerder dan we denken. En dan zal ROSA als erfgoedpartij opnieuw pleiten voor een levend Zaans Museum dat van en voor ons allemaal is.
Fietsen gewoon laten staan a.u.b.
Een tweet (bericht op Twitter) van Sonja Puhl Diehle, woordvoerder Fietsersbond Zaanstreek, maakte ons erop attent dat er momenteel door handhaving fietsen verwijderd worden in het centrum van Zaandam, terwijl het Fietsenpakhuis op de Vinkenstraat nog steeds gesloten is. Ook zijn er op de kop van de Hogendijk fietsenrekken verwijderd t.b.v. terras-uitbreiding.
Dit begrepen wij niet.
Meer mensen dan gewoonlijk pakken de fiets omdat OV-gebruik wordt ontmoedigd wegens het corona-risico en er zijn minder plekken om de fiets te stallen voorhanden.
Dat leek ons reden genoeg om voorlopig even een oogje dicht te knijpen bij verkeerd (of daar waar de vier-uurgrens geldt te lang) gestalde fietsen. Uitgezonderd fietsen die de doorgang belemmeren, natuurlijk.
Wij hebben dan ook meteen dezelfde dag contact opgenomen met de verantwoordelijke wethouder en om coulance voor de fietsers gevraagd. En inmiddels zijn er ook door andere partijen vragen gesteld over deze kwestie.
Helaas is het college van mening dat er (evengoed) wel degelijk voldoende plekken beschikbaar zijn om fietsen te stallen en worden verkeerd gestalde fietsen gewoon weggehaald. Met alle kosten van dien.
Hier zijn wij het niet mee eens. Wij zien vaak genoeg uitpuilende fietsenrekken in het centrum van Zaandam. Alleen: hoe toon je dat aan? We hadden het plan opgevat om de fietsenrekken dan maar te fotograferen. Een zonnige zaterdag leek ons daar het meest geschikt voor. Afgelopen zaterdag kwam helaas wegens hevige regenbuien niet echt in aanmerking hiervoor, want het moest juist op een dag dat er veel fietsers zouden zijn.
En toen kwam vandaag het nieuws dat het Fietsenpakhuis op 12 juni weer open gaat! Wegens corona-maatregelen nog niet op volle capaciteit; alleen de begane grond gaat weer open. Toch zijn wij blij dat er weer extra fietsparkeerplaatsen ter beschikking komen.
En ons fietsenrek-fotografeer-project? Dat is nu van de baan. Wat we ergens ook wel weer jammer vinden. Want we hadden graag aangetoond dat er wel degelijk grond was voor coulance.