De Week Van ROSA – 25 november tot 2 december 2019 1


Een zeer welkom stukje groen bijna onder de A8! 

Leerlingen van de Openbare Basisschool de Lindenboom hebben afgelopen woensdag samen met het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid ) hun eigen Tiny Forest geplant: Een minbos van 600 bomen en struiken op 200 m2, met een ‘buitenlokaal’.

De leerlingen zullen de ontwikkeling van het bos volgen en regelmatig gegevens verzamelen. Deze plek is niet alleen voor deze ‘mini-Rangers’, maar is toegankelijk voor iedereen in de buurt. 

Wijkwethouder  Hans Krieger verichtte de officiële opening, samen met directeur Joyce Ooms. 

Op een steenworp van de gekapte populieren waar we in januari aandacht voor vroegen krijgt nieuwe natuur nu een kans.

 

Op pad met de wijkagenten van Wormerveer

ROSA is graag in het veld, en deze keer begeleid door agenten in een politiewagen!

Afgelopen woensdag waren wij op pad met de wijkagenten van Wormerveer. Mooi om te zien dat deze echt een groot netwerk hebben in de buurt, en vooral veel partijen aan elkaar weten te verbinden.

Iedere woensdagmiddag om 14:00 uur houden de wijkagenten spreekuur bij buurtcentrum De Lorzie. Waar in het centrum van Zaandam veel gepleegde misdrijven moeten worden opgelost, moet er in Wormerveer veel gebeuren op het preventieve vlak. Kennis van het dorp en de inwoners zijn daarbij onmisbaar. 

Het belang van laagdrempelige culturele voorzieningen voor jongeren wordt benadrukt: “Jammer dat hier de Impulz weg is, je moet jongeren echt wat bieden.”

Raadslid Krista van Dalen onder politiebegeleiding

 

Kan Palen? Ja, natuurlijk: palen kán!

Dezer dagen bespreekt de raad het Omgevingsplan voor het terrein van Kan Palen aan de Oostzijde in Zaandam. Dit zwaar vervuilde stuk grond ligt al decennia braak, maar nu lijkt er eindelijk zicht op nieuwe ontwikkelingen. Hier moet een duurzame, groene stadswijk verrijzen met een mooie mix van woningen, ook betaalbare koop en sociale huur.

ROSA heeft ervoor gepleit om te onderzoeken of deze wijk geheel van hout opgetrokken zou kunnen worden. De moderne houtbouw is namelijk duurzaam, relatief goedkoop en veel minder belastend voor het milieu dan bouwen in beton. Het televisieprogramma Tegenlicht besteedde er onlangs nog aandacht aan.

Zou het niet mooi zijn om een heel nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de lange Zaanse traditie van bouwen in hout? En elk nadeel heeft zijn voordeel: de heipalen kunnen onbehandeld de grond in, want daar zit nog zoveel creosoot dat ze de eerste paar eeuwen niet zullen rotten ;-).

 

De Mjösatoren in Noorwegen is momenteel met 85,4 meter het hoogste houten gebouw ter wereld. Daar moet Zaanstad makkelijk overheen kunnen!

 


Een gedachte over “De Week Van ROSA – 25 november tot 2 december 2019

Reacties zijn gesloten.