De week van ROSA – 28 april tot 5 mei


 

28 april tot 5 mei 2019

1 mei

De viering van 1 mei, de dag van de Arbeid, is levend erfgoed en dus bekommert ROSA zich daarom. Dit jaar kwamen we samen in Filmtheater De Fabriek om naar Les Misérables te kijken. De gekozen versie, met sterren als Charlotte Gainsbourg, Gérard Depardieu, Jeanne Moreau en John Malkovich, viel niet bij iedereen in de smaak. Laten we het erop houden dat het vooral heel erg negentiende-eeuws was. Gelukkig was de inleiding van Hans Kuyper wel weer helemaal van deze tijd.

Dat Hans Kuyper, naast zijn functie als raadslid, nog wat bijklust als schrijver, is merkbaar aan de lezing-met-lichtbeelden. (Aanrader!)

Dodenherdenking

De fractie van ROSA had zich deze 4e mei verdeeld over Zaandam, Koog aan de Zaan en Wormerveer. Het was koud, maar daardoor ook extreem helder weer. De wethouders gingen in hun toespraken in op de stroffelstiene waarover we al eerder berichtten.

In de komende week zijn wij nog aanwezig bij herdenkingen in Zaandam (Bonifaciuskerk) en op Koog (Tate&Lyle). Daar zullen schoolkinderen gedichten voordragen en bloemen leggen.

Roundup

Over het voornemen van het college om het zeer schadelijke glyfosaat (“Roundup”) te gaan gebruiken bij de bestrijding van Japanse duizendknoop, stelden we, samen met GL en de PvdD, schriftelijke vragen.

Want glyfosaat: dat moet je niet weer uit de kast trekken, dat moet je – in afwachting van een landelijk totaalverbod – juist ontmoedigen bij anderen en zélf nooit meer gebruiken, als gemeente!

Vuurwerk

Het was op 5 mei weer tijd voor de traditionele vuurwerkshow in het Burgemeester in ‘t Veldpark. ROSA is geen voorstander van vuurwerk in een bomenrijk park tijdens het broedseisoen. Wij hebben, ook geheel volgens traditie, dan ook weer ons best gedaan om dit te voorkomen.

De gemeente gaat niet over de vergunning-verstrekking voor professionele vuurwerkshows, daar gaat de Provincie over. Maar, indien er nesten waren aangetroffen binnen 150 meter van de afsteekplaats, dan was er misschien grond geweest de vergunning alsnog in te trekken.

Een aantal jaar geleden waren er ter plekke nog aardig wat broedende vogels te vinden. Dit jaar werd, tijdens het verplichte  ecologisch onderzoekje in de week voorafgaand aan het vuurwerk, geen enkel nest meer aangetroffen. Voor ons was er dus geen grond om alsnog te pogen de vuurwerkshow te verbieden.