De Week van ROSA 3 tot 10 februari – 2020


Oud Zaandijk is weer een beetje mooier, leerlingen Bertrand Russell hebben een mooi idee, veenweidegebieden laten we beter met rust en met Pact Poelenburg – Peldersveld kunnen we jaren vooruit.

Hoogtepunt

Een letterlijk hoogtepunt afgelopen vrijdag aan de Lagedijk te Zaandijk. Daar zette onze wethouder Natasja Groothuismink de schoorsteen op het herbouwde pand Hero de Jager. (Waarbij ze gelukkig wel de beschikking had over een mechanisch hijswerktuig…)

Het prachtige houten huis stond oorspronkelijk in Koog aan de Zaan en heeft jaren in opslag gelegen. Dit voorjaar zal het weer bewoond worden. 

Paul Riteco, opdrachtgever van de herbouw, gaf in een korte speech aan dat dit pas het begin is. Nu Ardagh zijn activiteiten op het terrein van Pielkenrood Vaten heeft beëindigd, ontstaat de mogelijkheid om de Lagedijk weer mooi te laten aansluiten op de Domineestuin, inclusief de terugkeer van het water. Dat zal nog wat voeten in de aarde hebben, maar ROSA houdt dit prachtige stukje Zaanstad goed in de gaten!

Met glas-in-loodwerk van een bekende Zaanse vakman…

Scholieren weten hoe het moet

Afgelopen donderdag was de raadzaal van Zaanstad weer vervuld van jonge stemmen. Leerlingen van het Bertrand Russellcollege bogen zich over twee vraagstukken waar de stad zich mee bezighoudt: mobiliteit en duurzaamheid. Opgedeeld in groepjes ontwikkelden ze hun plannen, onder leiding van een raadslid of ambtenaar. En toeval of niet – het groepje dat werd bijgestaan door ROSA ging er met de hoofdprijs vandoor. Hun pleidooi voor meer zichtbare verduurzaming, onder andere door zonnecollectoren op alle overheidsgebouwen, werd ’s avonds aan het begin van het Zaanstad Beraad door een kleine meerderheid van de raadsleden als het beste verkozen. Dat leverde hen een bioscoopbon op en ons een mooi bosje bloemen.

Alles van waarde is weerloos

In het Zaanstad Beraad ging het onder andere over de Omgevingsvisie-in-wording. Een werkgroep van ambtenaren heeft een mooi vormgegeven en prachtig geillustreerd boekwerkje gemaakt over de kernkwaliteiten van het Zaanse land. Hopelijk komt dat binnenkort breed beschikbaar, want het is echt een sieraad voor uw salontafel.

Minder mooi is dat er in dit werkje een aantal keer sprake is van de ‘slechte toegankelijkheid’ van de veenweidegebieden. Er lijkt te worden ingezet op meer recreatie in de kwetsbare natuur die ons omringt. ROSA heeft in de vergadering duidelijk aangegeven dat de groene oases zoveel mogelijk onaangetast moeten blijven en dat ze juist zo mooi zijn doordat ze maar mondjesmaat kunnen worden betreden.

Aan de ontwikkelingen rond ’t Twiske kunnen we zien wat er gebeurt als de recreatiefunctie de boventoon gaat voeren. Dat zien we voor het Westzijderveld absoluut niet zitten, en we zullen ervoor waken dat het op die manier in de Omgevingsvisie terecht komt.

Pact Poelenburg – Peldersveld

Op dinsdag 4 februari is het Pact Poelenburg – Peldersveld ondertekend door 24 partijen én diverse vrijwilligersorganisaties en actieve bewoners. Zo onderschrijven de samenwerkingspartners dat zij voor langere tijd samenwerken aan een beter Poelenburg en Peldersveld.

De bijeenkomst in De Tulp bruiste van positiviteit en het was geweldig om te zien dat zoveel mensen, uit alle lagen van de samenleving, aanwezig waren en hun steun betuigde om het beste te maken van deze wijken. 

Burgemeester Jan Hamming maakt de vergelijking met een huwelijk dat minstens 20 jaar stand houdt en sprak lovende woorden over de vele vrijwilligersinitiatieven (zoals bijvoorbeeld Zaanse Vrouwenkracht) die de wijken rijk zijn. Een positieve stemming dus op dinsdag in De Tulp!

Een van de vele creatieve illustraties door Olivier Rijcken

 

Zalencentrum De Tulp stelde de ruimte belangeloos ter beschikking