Lezing Thomas von der Dunk


16-11-11 Flyer Thomas von der DunkPolitieke vereniging ROSA organiseerde op woensdagavond 7 december 2011 een lezing door Thomas von der Dunk in de Vermaning in Wormerveer. 

Thomas H. von der Dunk (1961) is architectuurhistoricus, politiek publicist en radio- en televisiecommentator. Hij schreef onder andere ‘Het nieuwe taboe op de oorlog’, oftewel de verboden Willem Arondeus lezing van 26 april 2011. Von der Dunk is daarmee een van weinigen die de fundamentele discussie over het huidige rechts populisme aangaat. Vergelijkingen maken tussen de werkwijze of opvattingen van sommige politieke partijen en het nazi-regime worden afgedaan als demoniserend. Waar komt dat taboe vandaan?

In zijn betoog laat Von der Dunk zien dat het demoniseren alles te maken heeft met de nieuwe politieke verhoudingen sinds de opkomst van de PVV. Meer dan anderhalf miljoen mensen zouden geschoffeerd worden als vergelijkingen met de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw worden gemaakt. Terwijl dergelijke vergelijkingen vanuit rechtstatelijk perspectief en vanwege het non-discriminatiebeginsel meer dan ooit sinds 1945 legitiem zijn, worden ze tot taboe verklaard door de politieke partijen die niet bereid zijn fundamenteel ruzie te maken met de PVV. En dat terwijl deze ruzie meer dan ooit hard nodig is, stelt Von der Dunk.

ROSA is het met veel keuzes die door de huidige regering worden gemaakt niet eens. Ook maakt ROSA zich zorgen over het toenemend rechts populisme. Om deze reden is Thomas von der Dunk uitgenodigd zijn visie over rechts populisme in Nederland te delen met zoveel mogelijk Zaankanters.