Festival De Zaanse Stem


Het zit er alweer op…….

Maar gelukkig hebben we de foto’s nog! Even nagenieten van al het moois wat de revue passeerde? KLIK HIER.

 

Editie 2022 komt eraan! Zondag 13 maart, de Hellema, vanaf 15:00

Op zondag 13 maart tussen 15.00 uur en 19.00 uur bruist de Hellema van het leven. Zaanse talenten op allerlei gebied presenteren een afwisselend programma. Cultuur in de haarvaten zoals ROSA dat graag ziet en zich al jaren voor inzet. Cultuur als verbinder. Gratis toegankelijk voor iedereen.

Een greep uit het programma:

Muziek
15:00 Hailander
15:30 Lef
16:00 Band zonder Toekomst
17:00  Rauw en Teder
18:00 Surphonics
Literaire salon
16:00
Hans Kuyper in gesprek met de schrijvers Bettina Drion, Erik Schaap en Hans van den Pol
Dans en workshops East Side studio
16:15 optreden van dansklas A (3 meisjes 8-11jr) & dansklas C (6 meiden 14-16jr)
16:30 – 17:30 inloop hatha yoga workshop (alle leeftijden en niveaus)
17:30 – 18:30 inloop paaldans workshop (alle leeftijden en niveaus)
18:45  optreden dansklas B (7 meisjes 12-14 jr) & de Selectieklas
Verder
– Poezië o.l.v Jakob Passander
 
– Indoor fietstocht 25 jaar ROSA
 
– De expositie ‘ROSA, 25 jaar creatief campagne voeren’ Een tijdspad met verkiezingsposters, gemaakt door Zaanse kunstenaars
 
– Knutselhoek voor kinderen
   

Muziek….

Hailander mag uiteraard niet ontbreken.  Cultuur op iedere hoek, op iedere straat, Hailander weet als geen ander hoe je dat doet!

RAUW&TEDER zal bij sommigen associaties oproepen met de sfeer in een bordeel, of wellicht met de drang naar de roes van drank of drugs, of met de vlucht in de nacht, of misschien met een eeuwige adoratie van een onbereikbare muze. Het is de eeuwige tegenstelling tussen de lusten en de lasten. Het muzikantenleven kent ook zulke tegenstellingen, zoals het eindeloze reizen door weer en wind, vaak tot diep in de nacht, en de magie van het op een podium spelen.

Hoe rock & roll het ook geweest zou zijn: het was niet in een bordeel, maar in de kleedkamer van een popcentrum waar Jeroen Booy (ex- The Scene, Roberto Jacketti & the Scooters) en Bart Minderman (ex- Vandenacht) elkaar ontmoetten. Booy en Minderman besloten samen een eigen repertoire te gaan schrijven en tot op heden blijken zij een enorm productief schrijvers duo.

In het verlengde van eerdere bands spelen ze stevige rock & roll met strakke drumpartijen en harde gitaren. Hier stopt verder iedere vergelijking met het verleden.

Bij RAUW&TEDER staat de band garant voor de belofte RAUW. In de teksten passeren allerlei liefdesperikelen, vaak met enige zelfspot. Minderman zingt tegen het bandgeweld in en neemt het deel TEDER voor zijn rekening. De combinatie van hard en zacht, rauw en teder resulteert in een aantal zeer toegankelijke songs waarin je af en toe herinnerd wordt aan Iggy Pop, AC/DC, soms een beetje Bowie en zelfs Roxy Music.

Volop bezig met opnames en optredens, zelfs drie keer het voorprogramma bij De Dijk in Paradiso verzorgd.

Band Zonder Toekomst speelt hoofdzakelijk covers. maar dan vaak wel wat onbekender werk. Soms ook B-kantjes van bekende artiesten. De Zaanse band is altijd in voor een feestje.

Een eigen sound, anders dan anderen en geen uitdaging uit de weg gaan, dat is het Zaanse Popkoor LEF! 

Of ze nu optreden in het theater, tijdens feesten, op festivals, live op radio & TV of op de planken staan met eigen muziektheatervoorstellingen, de vrouwen van LEF! gaan er voor de volle 100% in met originele, meerstemmige popsongs met eigen arrangementen van dirigent, zangcoach en performer Louis van Dijk. 

Op 11 en 12 mei 2022 staat Popkoor LEF! twee avonden in het Zaantheater met haar nieuwe voorstelling “LIKE ME”, waarin alles draait om de wereld van influencers, blogs, vlogs, likes, followers en plastic fantastic. 

“Eén van Nederlands beste jaren zestig bands!”

The Surphonics is een band die muziek uit de jaren zestig speelt in de ‘klassieke’ bezetting: slag-, solo-, basgitaar en drums en dat is te horen ook!

De band speelt vooral muziek vanaf de tweede helft van de jaren 50, tot en met de late jaren 60. Van de naïeve strand en hotrod liedjes van the Beach Boys, via de Motown hits naar de theatrale rock van the Who.

Het succes van de optredens van The Surphonics is onder meer te danken aan het enthousiasme en de sixties-act waarmee de band elke keer weer hun optredens verzorgt. Dit geheel in gepaste kleding en met authentiek instrumentarium.

Literaire salon

Hans Kuyper gaat in gesprek met:

Bettina Drion

Sinds 2008 schrijf en publiceert Bettina romans, non-fictie en korte verhalen. Een van haarbelangrijkste boeken is Porselein, de roman die zij baseerde op het diep weggestopte oorlogsverleden van haar familie. “Wat mij als schrijver boeit is hoe goedbedoelde intenties soms onomkeerbare, zelfs fatale gevolgen kunnen hebben. Dit is een thema dat in al mijn verhalen terugkeert.” Op vrijdag 14 januari 2022 verscheen bij Uitgeverij Prometheus haar vijfde boek ‘Een soort van sterven’, een beklemmende roman over loyaliteit, schuld en zelfbeschikking.


Naast het schrijven van boeken geef Bettina schrijfles; zowel voor volwassenen als voor kinderen, in groepsverband en op individuele basis. Ook organiseert ze schrijfworkshops tijdens retraites en festivals in Nederland of in het buitenland. Ze geeft regelmatig lezingen over de thema’s van haarboeken.

Erik Schaap

Erik Schaap (1961) studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Amsterdam.

Hij was – soms tegelijkertijd – verpleegkundige, gemeenteraadslid en PR-medewerker in de non-profitsector. Sinds 1995 coördineert hij het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland. Verder werkte hij als verslaggever en publicist. Hij schreef duizenden artikelen voor uiteenlopende media (onder meer de bladen De Tijd en Vrij Nederland, het Noordhollands Dagblad en tal van vakbladen). De onderwerpen varieerden: van politiek tot popmuziek en van het negentiende-eeuwse socialisme tot de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 1999 verschenen er bij meerdere uitgeverijen boeken en andere gebundelde publicaties van zijn hand. Daarbij stond meestal de Nederlandse historie centraal.

De meeste lezers zullen Erik kennen van het boek Walraven van Hall
premier van het verzet (1906-1945)

Zijn meest recente boek is opnieuw met lovende recensies ontvangen;

De verraadster.

November 1943. Franci de Munck-Siffels verricht illegale koeriersdiensten en verbergt een joods jongetje in haar huis. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zus geeft ze de Sicherheitsdienst het onderduikadres van haar wederhelft. Uit het liefdesdrama ontstaat een meedogenloze jacht op het verzet die minstens honderdvijftig verzetsstrijders en joodse onderduikers achter de tralies, voor het vuurpeloton of in de gaskamer doet belanden. De communistische verzetsvrouw wordt daarmee de verpersoonlijking van verraad in oorlogstijd.

Hans van den Pol
Hans van den Pol is tekstschrijver en communicatieadviseur. In april 2015 verscheen zijn debuutroman ‘De engel en de adelaar’, die hij samen met duoschrijver Bettina Drion schreef. Thema’s zijn: nuancering van het goed-fout denken en het niet kunnen praten over oorlogstrauma’s. Met ‘Langs het pad naar de tempel’ (2020) zet Hans zich ook solo op de literaire kaart.



 

 

 

en verder…….

  • Dansworkshops East Side Studio.
  • De expositie ‘ROSA, 25 jaar creatief campagne voeren’: Een tijdspad met verkiezingsposters, gemaakt door Zaanse kunstenaars.
  • Indoor fietstocht 25 jaar ROSA.
  • Poëzie cafe  o.l.v. Jacob Passander.
  • Kinderactiviteiten.