75 jaar vrijheid in corona-tijd


 


Vijfenzeventig jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland en kwam er een einde aan vijf jaar Duitse bezetting. 

Dit jaar zijn de mogelijkheden om te herdenken en om te vieren anders dan normaal. Er zijn geen herdenkingsbijeenkomsten, geen fakkelloop, geen muziek en geen 5 mei-festivals. Toch kunnen we thuis herdenken en stilstaan 75 jaar vrijheid.

Zaanstad

Comité 4 en 5 mei Zaanstad roept op om de vlag de hele dag halfstok te hangen, indien mogelijk het Taptoe-signaal te laten horen vanuit huis en, na de twee minuten stilte als het Wilhelmus klinkt, het eerste couplet thuis mee te zingen.
Er zijn twee raamposters en een mooie kleurplaat gemaakt, die men hier kan downloaden.

Voor diegenen die de indrukwekkende mini-documentaires van “Monumenten Spreken” nog niet gezien hebben, is dit wellicht een mooi moment om hier naar te kijken. Achtentwintig, veelal persoonlijke, verhalen achter de 28 Zaanse monumenten. Een aanrader.

Verspreid over de dag kunnen er bloemen bij de Zaanse monumenten gelegd worden. Dit kan op 4 mei tot 18:00 uur.
Vanzelfsprekend met in achtneming van gepaste afstand van eventuele andere aanwezigen.

Bloemen leggen vanuit huis

Het is mogelijk om virtueel een bloem te leggen bij één van de 3900 monumenten in Nederland. Ook kunnen er, voor € 4,50 per bos, echte tulpen met een ‘tikkie’ besteld en gedoneerd worden. Alle gedoneerde bloemen worden neergelegd bij één van de monumenten. Hier staat alle informatie.