Bank voor de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen


Dit is een bijdrage van Menno de Haas

Aan publiciteit geen gebrek voor de weggeefwinkel welke zich sinds enige weken bevindt in een voormalig bankgebouw uit 1907 aan de Stationsstraat in oud-Koog. Zowel het NHD als De Orkaan besteedde al meerdere malen aandacht aan het initiatief en dat is niet meer dan terecht.

Het gebouw is gekraakt en binnen enkele weken hebben de nieuwe bewoners een goed bezochte weggeefwinkel gerealiseerd. Ik arriveer er een kwartiertje voor sluitingstijd, en in die 15 minuten is het een komen en gaan van buurtbewoners, zowel om goederen af te geven voor een tweede leven, als om iets uit te zoeken uit het ruime aanbod. Ik begrijp van Raymond, een van de initiatiefnemers, dat dit eigenlijk al zo is vanaf de opening. 

De weggeefwinkel voorziet duidelijk in een behoefte en Raymond zou de activiteiten graag uitbreiden, maar gezien de onzekere situatie wachten ze nog even.

Het gebouw is eigendom van Olam en bevindt zich ook op het terrein van de fabriek. Sinds het vertrek van de laatste bewoner stond het er leeg en verwaarloosd bij. Bijzonder is dat Olam, nu het gekraakt is, met plannen komt om het gebouw te transformeren tot kantoorgebouw. Een duik in de bestemmingsplannen maakt duidelijk dat dit ook waarschijnlijk zonder problemen kan en daarmee verdwijnt er opnieuw potentiële woonruimte.
En het is niet zomaar een gebouw, zo zijn er prachtige glas in loodramen in de westelijke zijgevel en is er een mooie kapconstructie. Tijdens de rondleiding die ik van Raymond krijg ontwaar ik in het schemerdonker, er is helaas geen elektra, ook nog de prachtige kluisdeur van Lips, een staaltje vakmanschap uit het begin van de vorige eeuw.

Het pand staat helaas niet op de lijst met potentiële gemeentelijke monumenten, maar wellicht kan het in de nabije toekomst toegevoegd worden aan de lijst van beeldbepalende panden, een categorie waarvoor ROSA zich hard maakt voor opname in de Erfgoedverordening middels een agenda-initiatief, welke op 1 december wordt besproken tijdens het Zaanstad Beraad.

Vooralsnog zetten de nieuwe bewoners hun activiteiten voort, na de aanvankelijke haast van Olam om de verbouwingsactiviteiten te starten is het stil geworden en hebben zij niks meer vernomen.
Wat ons betreft mag dat zo blijven.