De Zaanse jeugd kan weer skaten, skateboarden en (stunt)steppen in oud-Koog


Dit is een bijdrage van: Menno de Haas

Al vrij snel na de zomer besloot de veiligheidsregio om het Skatepark onder de A8 in oud-Koog geheel af te sluiten voor bezoek. Aanleiding waren een aantal incidenten met grote groepen jeugd die zich niet aan de Corona-maatregelen hielden.

 

Dit betrof betrof niet de kinderen die dagelijks met veel plezier hun kunsten vertonen op het skateboard, skates of stuntstep. Zij werden de dupe van het gedrag van een groep die met hele andere intenties de skatebaan bezocht.

Al vrij snel hebben we de burgemeester verzocht om te kijken wat de mogelijkheden waren om de skatebaan begeleid open te stellen. Na een herhaald verzoek heeft dit uiteindelijk in de kerstvakantie geleid tot een beperkte openstelling, waarbij de jeugd tussen de 7 en 17 onder het toeziend oog van het Sportbedrijf hun hobby kon uitoefenen. Met meer dan honderd kinderen per keer was het een groot succes en werd duidelijk hoezeer dit in een behoefte voorziet.

Helaas ging de boel daarna weer op slot. Reden voor ons om opnieuw aan te dringen op een vorm van begeleide openstelling. Juist nu, tijdens deze tweede, inmiddels verlengde, lockdown is het belangrijk dat kinderen even stoom kunnen afblazen, kunnen bewegen in de buitenlucht en ook in menig thuissituatie is dit een welkome afwisseling met het thuisonderwijs. Met de (corona)regels voor deze leeftijdsgroep is het goed mogelijk om op een verantwoorde manier van de skatebaan gebruik te maken.

Ons verzoek is inmiddels gelukkig gehonoreerd: Het skatepark is weer drie middagen per week open!
Het Sportbedrijf is aanwezig op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur om e.e.a. in goede banen te leiden. In principe blijft dit programma van kracht zolang de lockdown duurt.