Help de bijen: Zaai!


Jaarlijks is het op 22 april landelijke zaaidag. Dit jaar misschien wel extra belangrijk, omdat we allemaal wel wat opgefleurd kunnen worden!

Iedereen weet inmiddels wel dat de bijen (maar ook de vlinders en andere insecten) worden bedreigd. Een tekort aan bloemendiversiteit zorgt dat er niet genoeg voedsel is. Ook vormen, vooral door boeren nog steeds gebruikte, bestrijdingsmiddelen en “bloemonvriendelijk Engels raaigras” een bedreiging voor bijen.


Zaaien helpt!
Dat kan natuurlijk in de tuin, maar hoe leuk is een wilde bloemenweelde in bakken op het balkon? Of in een boomspiegel in de straat?

Het is wel belangrijk om de grond eerst een beetje los te maken, en om regelmatig water te geven.
Zelf zaaien in bermen en op braakliggende terreinen is leuk, maar gaat vaak mis vanwege het gebrek aan voorbewerking en de onmogelijkheid om regelmatig water te geven. Kansrijker hiervoor zijn “zaadbommetjes”, die makkelijk zelf te maken zijn.

Zaaien hoeft vanzelfsprekend heus niet perse vandaag. Zorg alleen wel voor biologisch zaad, anders kunnen de bijtjes alsnog dood gaan.
Biologisch zaad bestellen kan bijvoorbeeld hier.

Gratis bloemzaad afhalen
Biologisch bloemzaad gratis afhalen in de buurt kan ook. The Pollinators organiseerden ook dit jaar weer uitdeelpunten, die hier te vinden zijn.

Het uitdelen van zaad gaat dit jaar wel iets afstandelijker dan normaal, vanwege de noodzakelijke afstand i.v.m. corona.