Het huis van ‘de laatste rolreder van Krommenie’


ROSA heeft contacten in alle hoeken van Zaanstad. Wij waren dan ook in 2019 al op de hoogte van de plannen rond de fraaie villa van Ernst Kaars Sijpesteijn in Krommenie. Op dat moment was er nog sprake van behoud van het prachtige pand, als ‘een vanzelfsprekend onderdeel’ van de nieuwe huisvesting van Stichting Odion.

Zaans Erfgoed ging voortvarend aan de slag met de melding en plaatste de villa in 2021 op de lijst met panden die een monumentenstatus zouden moeten krijgen.
En dat zou nu weleens de redding van dit beeldbepalende pand kunnen blijken.

Klaas Jonkheid (1893-1986) uit Heemstede ontwierp de villa op de hoek van de Weverstraat en de Zonnelaan in 1927. Het landhuis, zoals de architect het noemde, kreeg de naam De Werf, maar stond al snel bekend als Villa Sijpesteijn. Nadat het gezin Kaars Sijpesteijn er in de jaren zeventig van de vorige eeuw uit vertrokken was, begon Stichting Odion er een dagopvang onder de naam De Zonnehoek.

Tijdens een presentatie aan buurtbewoners op donderdag 10 februari kondigde Odion onverwachts aan dat het pand toch gesloopt zou worden. Het was te gedateerd, ‘zowel functioneel, bouwtechnisch als energetisch’ zoals AG NOVA Architecten uit Amersfoort schrijft op hun website – waar ze het overigens hebben over Zijpestein in plaats van Sijpesteijn, dus u begrijpt wel hoe zorgvuldig daar gewerkt wordt…

De aankondiging sloeg in als een bom. Al bijna een eeuw herinnert dit fraaie huis aan de grote fabrikantenfamilie Kaars Sijpesteijn: wevers, reders, handelaars en grondleggers van LUM, Tufton en Forbo. Daardoor is de villa ook cultuurhistorisch van groot belang voor Krommenie. En hij is erg geliefd: de petitie om het pand te behouden werd binnen enkele dagen al bijna 1500 keer getekend.

Natuurlijk heeft de afdeling Monumenten van de gemeente Zaanstad direct contact opgenomen met Stichting Odion en de architect. Op korte termijn vindt overleg plaats. ROSA heeft goede hoop dat daar een positief resultaat uitkomt, maar blijft de zaak uiteraard met argusogen volgen!

Lees hier meer over KAARS SIJPESTEIJN, ROLREDERS EN LINOLEUM
En hier over HET NIEUWBOUWPLAN
De PETITIE ONDERTEKENEN kan hier