(Ludieke) acties


ROSA zet de Zaanse cultuur in bloei!

Althans, dat is de (symbolische) bedoeling van onze zaaiactie op de landelijke zaaidag: zondag 22 april as. Op het terrein waar het cultuurcluster zou moeten komen gaan wij om 14:00 uur zaaien. Als hier deze zomer een wilde bloemenzee verschijnt is dat prachtig. En als andere Zaankanters braakliggende terreintjes, boomspiegels en kale plekjes in gaan zaaien is dat helemaal geweldig.               Bij het zaaien in de openbare ruimte is het wel verstandig om van te voren te mailen naar de afdeling groenbeheer van de […]


ROSA bouwt de eerste molen op De Hemmes

Het schiereiland De Hemmes ligt nu grotendeels braak, maar in het verleden hebben er acht molens gestaan. Al in 2012 startte een groep Zaanse burgers, inmiddels bekend als stichting Hemmes Groep, met het maken van plannen voor de invulling van het gebied. Het oorspronkelijke plan voorzag in woningen en zes traditionele molens die worden voorzien van moderne windturbines. ROSA is vanaf het begin betrokken geweest bij het maken van de plannen en zet zich nog altijd in om op De Hemmes op een historisch verantwoorde manier een klimaatneutrale woonwijk te bouwen. De molens zijn hier onlosmakelijk aan verbonden.

In de afgelopen jaren is het ontwerp bijgesteld en veranderd, waarbij de Hemmes Groep altijd constructief met de gemeente heeft meegedacht. Van de oorspronkelijke zes molens bleven er drie over en de woonwijk werd compacter. De laatste tijd leken de plannen de wind in de rug te hebben, er zijn partijen geïnteresseerd om ze te ontwikkelen, maar nu gooit Zaanstad plotseling roet in het eten. Door traditionele Zaanse windmolens gelijk te stellen aan moderne windturbines kunnen er minder woningen gebouwd worden, waardoor de financiering in gevaar komt. Daarnaast heeft het College, zonder overleg met de Hemmes Groep, twee van de geplande drie molens geschrapt. Daarmee is de nieuwe wijk ook niet meer energie- en klimaatneutraal, zoals uitdrukkelijk wél de bedoeling was.

ROSA vindt de opstelling van het College onbegrijpelijk en onverteerbaar.

Donderdag 15 maart aanstaande, in de laatste raadsvergadering van de huidige raad, komt op initiatief van ROSA een motie aan de orde waarin onder meer aan het College wordt opgedragen vaart te maken met de ontwikkeling van de Hemmes en tenminste drie windmolens in de plannen op te nemen. De motie kan op voorhand op een raadsmeerderheid rekenen.

Om het indienen van de motie luister bij te zetten, en om de gemeente aan te sporen nu eindelijk werk te maken van De Hemmes, heeft ROSA op dinsdag 13 maart 2018 alvast een molen geplaatst. De wieken zijn wat kort en de as draait niet helemaal soepel, maar de molen, die wij ‘De Rode Saen’ gedoopt hebben, staat fier en vrolijk op het lege land.


De Zaense Zes-tonner

Zaterdag 22 augustus deed, in het kader van het grootse Amsterdamse evenement Sail, een deel van het varend erfgoed Zaanstad aan. De vloot voer van Amsterdam over de Zaan naar de Zaanse Schans, waar admiraal Faber rond half drie de vlootschouw afnam. Uniek in deze vloot is De Zaense Zes-tonner, een uniek smallship dat in tegenstelling tot de andere schepen alleen in Zaanstad te zien was.   


Roze czaar, mooi gebaar

Met het oog op de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Russische  Sotsji is het Zaandamse standbeeld van Czaar Peter vandaag voorzien van toepasselijke kleding. ROSA gaf de czaar een roze mantel en een regenbooghoed, in reactie op de anti-homowetgeving van Rusland.   Filmpje: Czaar Peter in regenboogkleuren


Feestelijke onthulling Klaas Risstraat in Westzaan

Zaterdag 25 mei organiseerden Dorpscontact Westzaan en de Westzaanse gemeenschap een feestelijke onthulling van drie nieuwe straten in Westzaan: de Willem Jansenstraat, de Jaap de Boerstraat en de Klaas Risstraat. In 2001 pleitte ROSA voor een blijvende herinnering aan Klaas Ris in Westzaan, zijn geboorteplaats. Dit idee werd door de gemeente omarmd. In 2009 publiceerde ROSA een boekje over Klaas Ris en onthulde ze symbolisch een straatnaambord. Nu, in 2013, hangt dat bord dan eindelijk op zijn plek.