De dood van een theaterzaal


Hoe ook het laatste theatertje uit Krommenie verdween.

Ooit kende Krommenie drie podia. Je had Ons Genoegen in de Noorderhoofdstraat en er was Atlantic bij de kerk. Maar er was nog een derde podium. En met podium bedoel ik dan niet een paar op elkaar gestapelde pallets, maar een echt podium met coulissen en gordijnen. Dat derde podium was de theaterzaal van de Verblifa. De Verenigde Blikfabrieken.

Het theatertje raakte in de vergetelheid. Het was een theatertje voor de arbeiders van de Verblifa, zoals wel meer bedrijven dergelijke centra hadden. Wessanen in Wormerveer had het Wessanens Ontspanningscentrum, wat later De Bres ging heten en nog later de geforceerde naam La Breche kreeg toebedeeld. Toen het nog het gebouw van de personeelsvereniging van Wessanen was, gingen wij daar naar Sinterklaas en later kwam AVRO’s TOPPOP Discoshow. Een belangrijk trefpunt, want half Wormerveer werkte wel bij Wessanen en als dat niet het geval was, dan maakte dat ook niet uit.

Zo moet het ook gegaan zijn in het recreatiegebouw van de Verblifa.
Op 11 januari 2018 kreeg ROSA een melding dat er een sloopvergunning was aangevraagd voor het gebouw. Toevallig kende ik het gebouwtje van een aantal jaren geleden toen daar het festival ‘Boulevaart’ werd gehouden. Dat was een mooie gelegenheid om eens rond te dwalen over dit behoorlijk gesloten industriegebied Noordervaartdijk. Tot mijn genoegen staan ook hier nog heel wat pareltjes, als je tenminste goed kijkt. En daar was dit theaterzaaltje er één van.

Nadat ROSA de melding had ontvangen werd gelijk opgeschaald en de afdeling monumenten erbij gehaald. Die hebben gezorgd dat de sloopvergunning nog niet werd verleend omdat eerst onderzoek moest worden gedaan, of het hier een historisch pand betrof. Dat was zo, maar de tand des tijds had flink toegeslagen, zie de bijlage waarin het pand omschreven wordt.
Uiteindelijk is de sloopvergunning toch verleend. Jammer, dit gebouw had een mooi historisch onderdeel kunnen vormen van een toekomstig woongebied.

Namens ROSA,
Ruud Pauw

In de bijlage hieronder het beoordelingsrapport van de Gemeente Zaanstad