Asielboten in de Isaac Baarthaven


NIET VAAK AAN DE HUTSPOT

Vrijdag 19 september bracht de gemeenteraad van Zaanstad een bezoek aan de nieuwe locatie voor de opvang van asielzoekers aan de Isaac Baarthaven in de Achtersluispolder. Een hernieuwd bezoek weliswaar, want al eerder konden de raadsleden ervaren hoe daar, ver weggestopt van de bewoonde wereld, uitgeprocedeerde asielzoekers werden opgesloten onder slechte omstandigheden.

De wederkomst van de detentieboten riep daarom bij veel raadsleden de nodige vraagtekens op. De kilheid, het prikkeldraad en de uitzichtloosheid staan nog vers in het geheugen. Maar ook de geschonden afspraken van justitie en de slappe houding van collega-raadsleden die hun oren lieten hangen naar het onmenselijke regime van staatssecretaris Teeven kwamen weer in de herinnering. Bij de eerste aankondiging van de terugkomst van de boten werden dan ook gelijk allerlei eisen door raadsleden gesteld. Gisteren kwam daarop duidelijkheid.

Een greep uit het regime dat op de boten gaat plaatsvinden:

  • Tweepersoonscellen: In principe worden geen gezinnen geplaatst; er zijn enkele kamers voor noodgevallen waar gezinnen kunnen worden opgevangen.
  • Proces Opvang Locatie: Afhankelijk van het aantal asielaanvragen verblijven de asielzoekers hier 3 weken tot 3 maanden. In die tijd wordt hun aanvraag beoordeeld. Bij toekenning van de aanvraag verhuizen de asielzoekers naar een normaal asielzoekerscentrum in afwachting van de toewijzing van een woning.
  • Zakgeld: In een Proces Opvang Locatie ontvangen de asielzoekers geen zakgeld. Er wordt voor hen gekookt en ze ontvangen de basale levensbehoeftes zoals bijvoorbeeld tandpasta. Er is keuze uit 11 menus, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van de bewoners. Waarschijnlijk zal hutspot niet veel op het menu staan.
  • Inrichting cel: Stapelbed, douche, wasbak, toilet, kluisje, televisie, koelkast, kast en gordijn. Tralies en deurcelraampje zijn verwijderd. De asielzoeker krijgt een pasje om zijn/haar deur te openen. Overigens waren de meeste van bovengenoemde voorzieningen reeds aanwezig op de bajesboten.
  • Overige voorzieningen: Gemeenschapsruimte, waaraan de cellen gelegen zijn. Op de wal komen een gezondheidscentrum (dokter, tandarts, fysiotherapie), activiteitenruimte en kantoren. Bij de ingang zit een portier. De asielzoekers kunnen op ieder gewenst moment het terrein verlaten.

Op dit moment zijn er veel asielaanvragen van Eritreërs en Syriërs. De verwachting is dat zij voor een groot deel de populatie van de boten zullen vormen. Ondanks het feit dat het er allemaal een stuk vriendelijker uit gaat zien (nu nog niet het geval), blijft de Isaac Baarthaven een vreselijke plek om mensen te huisvesten. Eenmaal buiten de locatie rest niets anders dan grauwe fabriekspanden en scheurende vrachtautos. Donkere straten, vrouwonvriendelijk, geen enkel vermaak en geen contact met de bevolking. En voor diegene die dagenlang in wankele bootjes over de Middellandse Zee hebben gedobberd op zoek naar een veilige plek, moet het een verschrikking zijn om uiteindelijk op een boot je asielaanvraag af te wachten.