De Fronikboerderij – en hoe de tomeloze inzet van buurtbewoners eindelijk beloond werd


Vrijdag de dertiende was het dan eindelijk zo ver: de Fronikboerderij aan de Westzanerdijk werd een gemeentelijke monument en zal straks, na restauratie door Stadsherstel, plaats bieden aan een begeleidwonenproject én de zo geliefde buurtboerderij. Dit prachtige resultaat werd bereikt door de onvermoeibare inzet van buurtbewoners en vrijwilligers. Zij kwamen echter jarenlang niet verder met hun mooie plannen. Een aangenomen motie van ROSA op 10 november 2017 om de Fronikboerderij tot gemeentelijk monument te verklaren zette de zaak op scherp. Er bleven nog heel wat hobbels te nemen, maar uiteindelijk kwam het allemaal toch nog goed.

 

Wethouder monumenten in actie

Startschot voor restauratie

Onder een stralende hemel werd het startschot gegeven voor de restauratie van de Fronikboerderij. Veel buurtbewoners, raadsleden, wethouders, Stadsherstel Amsterdam, de Heren van Zorg en de aannemer luisterden naar diverse toespraken en tenslotte mocht wethouder Groothuismink (ROSA) het afzetlint doorknippen. De boerderij is ernstig verwaarloosd, maar in de basis nog zeker geschikt voor restauratie. 

Bestuurslid Stichting Fronik Buurtboerderij Jérôme den Enting

Buurtkracht

Wat dat betreft doet de huidige staat van de boerderij niet onder voor een ander succesvol restauratieproject wat zich ook in zo’n erbarmelijke staat bevond, namelijk de schuur van oliemolen De Paauw te Nauerna. De Fronik is behouden gebleven door de enorme inzet van de buurtbewoners en zal in de toekomst een bijzonder waardevolle bijdrage leveren aan het gemeenschapsgevoel van deze buurt. Buurtkracht noemen wij dat. Buurtkracht is het bevorderen van sociale cohesie in buurten. Buurtkracht is samen je wijk meer kleur geven, buren kennen en buren helpen. Samen sterk voor je buurt. Ook in sommige andere Zaanse buurten zien wij de afgelopen jaren mooie initiatieven ontstaan. ROSA zou het toejuichen als meerdere Zaanse buurten hier gevolg aan zouden geven. 

Lessen voor de toekomst

We hopen dat het proces dat is doorlopen lessen oplevert voor de toekomst, zodat meer van deze ontwikkelingen vanuit de stad een kans krijgen – en liefst wat vlotter door de ambtelijke molen zullen rollen!