De Kamer opent haar deuren


Het interieur vóór de verbouwing

Inspiratie, do’s en dont’s. Een paar weken geleden gingen we op stap met een bont gezelschap langs verschillende podia. Niet alleen met beleidsmakers, maar juist ook met de mensen die het uiteindelijk doen.

Hoe realiseren we iets wat niet alleen bezocht wordt om je favo artiest te zien, maar wat inspireert, verbindt, uitdaagt, uitnodigt. Waar je talenten gezien worden, waar jij gezien wordt, waar je kan ‘doen’. Het begint niet met stenen, maar met de ideeën, de passie. Daar zijn de stenen uiteindelijk aan ondergeschikt. Maar als we dan iets gaan creëren dan is het goed om te leren van anderen die ons voorgingen. Vertegenwoordigers van De Vorstin, Stichting Grap, Cpunt, Sexyland World, Tolhuistuin en Solid Ground Movement gaven een inkijkje en en benoemden hun successen, maar ook de valkuilen.

De tour langs de diverse podia

Van de bezochte plekken is Sexyland World een mooi voorbeeld hoe je als collectief met heel veel verschillende creatievelingen een plek kan creeeren waar ruimte is voor het uitvoeren van allerlei ideeen. En laat dat nou net een idee zijn, waar de afgelopen maanden door een grote groep Zaanse creatievelingen aan gewerkt is. Terwijl we nog een (te) lange weg te gaan hebben in Zaanstad voordat we een (pop)podium gerealiseerd hebben is er een prachtig initiatief wat aanstaande vrijdag , 7 april, al haar deuren opent, De KAMER. RAAZ heeft samen met een grote gemeleerde groep creatievelingen het voormalige restaurant gedeelte op de eerste verdieping van cafe de Koperen Bel aan de DAM omgetoverd tot De KAMER. Een plek waar je kan ontmoeten, waar je zelf kan organiseren, waar een podium is, waar je jezelf kan zijn, waar een programmering is die door alle initiatiefnemers samen wordt gevuld.

Het zijn dit soort initiatieven, vanuit de makers zelf, die wat ons betreft een mooi voorbeeld zijn van de cultuur in de haarvaten van de stad.