De wethouder vertelt – januari 2023


ROSA-wethouder Natasja Groothuismink

Als wethouder heb je veel verschillende taken. De plannen die zijn afgesproken in het collegeakkoord zet je om in beleid. Je werkt samen met ambtenaren, je bent aanwezig bij vergaderingen met de raad en je neemt deel aan allerlei overleggen, als verbinding tussen de Zaanse, en de regionale, de provinciale en de landelijke politiek. 

Hieronder een greep uit mijn bezigheden in de maand januari.

 

Januari was een mooie maand vol zaken die voor ROSA belangrijk zijn. Een maand vol mijlpalen en resultaten op het gebied van cultuur, de door ons lang gewenste ‘Hogeschool voor de Handen’ en groene speelpleinen!

Extra geld voor jongerencultuur
Ruim 300.000 euro voor jongerencultuur als extra impuls. Dat is erg goed nieuws, want culturele ontwikkeling is belangrijk. En deze impuls gaat ook nog eens naar jongeren!
Waar andere partijen zich vooral inzetten voor handhaving en het bestrijden van jongerenoverlast, is dit de andere kant van het verhaal. De preventieve kant, waar ROSA zich altijd voor inzet. Wij geloven in het investeren in de kansen en talenten van jongeren.

Opening van Techlands
Na 5 jaar was het dan eindelijk zover: de opening van Techlands. Een mooie samenwerking tussen het onderwijs, technische bedrijven en de gemeente. ROSA heeft zich hard gemaakt voor deze ‘Hogeschool voor de Handen’ die wij zien als de broodnodige erkenning van vakmanschap.
Naast de opleiding ‘Hout en Restauratie’, die onlangs van start ging, is dit een zichtbaar resultaat waar we trots op kunnen zijn. De Hogeschool voor de Handen is weer een stap verder!

Foto: buitengewoon Zaanstad

Groene schoolpleinen
De stappen die Zaanstad zet op het gebied van groene schoolpleinen krijgen landelijke erkenning: We zijn volgens Jantje Beton het goede voorbeeld voor andere gemeenten.
Er wordt prima samengewerkt tussen onderwijs en openbare ruimte. Dat maakt dat we echt slagen maken op het gebied van vergroening van schoolpleinen. Meer bomen, struiken en ander groen op het schoolplein zijn niet alleen goed voor het klimaat, educatie en de biodiversiteit, het is vooral fijn voor de kinderen om te kunnen spelen in het groen. De groene schoolpleinen zijn een prachtig voorbeeld van ‘slagen maken’, het motto van dit college.

Taal
In Zaanstad is meertaligheid niet alleen beleid op papier, we handelen er ook naar. Meertaligheid is goed voor de taalontwikkeling en peuters leren talen nog heel makkelijk.
Dan is het extra leuk wanneer je als wethouder een boekje mag voorlezen aan peuters dat speciaal hiervoor is geschreven! Zo investeren we op een praktische manier in de ontwikkeling van de jonge kinderen van Zaanstad.

Gastles Bertrand Russell

En dan ging ik ook nog op werkbezoek naar het Bertrand Russell college, waar ik een gastles mocht geven over mijn werk, naar de jeugdteams, sprak ik de minister over jeugdbescherming en was ik bij een positieve nieuwjaarsborrel van Zaan moms (Tip: sluit je ook aan bij dit leuke netwerk van Zaanse moeders )

Kortom, 2023 is gestart met mooie Zaanse, groene en sociale successen!