Demonstratierecht verankerd in beleid Zaanstad


Dit is een bijdrage van: Menno de Haas

Dinsdagmiddag hebben Burgemeester Jan Hamming en een groot aantal fractievoorzitters het Manifest Demonstratierecht ondertekend. 
Met dit manifest laat Zaanstad zien dat binnen onze gemeente de rechten van vreedzame demonstranten niet alleen worden gerespecteerd, maar dat ze ook kunnen rekenen op bescherming van de mogelijkheid om dit recht uit te oefenen.
 


Dat het demonstratierecht ook in Nederland onder druk staat zal niemand zijn ontgaan. Inmiddels is dit grondrecht onderwerp geworden van het politieke debat, een plek waar het wat ons (en gelukkig vele anderen) betreft, niet thuishoort. Een ieder moet zijn mening ook op deze manier kunnen uiten, ongeacht het verkondigde standpunt. Wat niet wil zeggen dat het grenzeloos is, er zijn wel degelijk spelregels en het manifest benoemt dit ook. 

Demonstranten zijn verontruste burgers die hun stem laten horen, burgers die betrokken zijn bij wat er gebeurt, die meer doen dan vanaf de bank roepen dat iets niet goed gaat. En wat dat betreft kan de Zaanstreek terugkijken op een rijke geschiedenis van protest. Een geschiedenis waar we trots op kunnen zijn. 
 
Met het manifest verplicht de Burgemeester zich ook om het gevoerde beleid te evalueren met de gemeenteraad, iets wat tot nu toe niet vanzelfsprekend was. 
 
Aan deze ondertekening is een periode van goede gesprekken tussen de Zaanse werkgroep en de gemeente vooraf gegaan. Het manifest is geïnitieerd door Amnesty, maar de werkgroep is samengesteld uit een rijke schakering van betrokken burgers, maatschappelijke initiatieven en lokale politici. En we zijn groos op het resultaat!