Denkend aan Ruud…
Dit is een bijdrage van Hans Kuyper

Het is nog geen anderhalf jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van onze Ruud Pauw en hij is nooit ver weg als we ons politieke werk doen, in de stad of in de raad. Maar soms lijkt zijn geest nog meer nabij dan anders, en deze week voelden we dat heel sterk.

Het begon met de open monumentendagen vorig weekend, toen we natuurlijk naar de begraafplaats van Wormerveer fietsten om Ruud een mooie dag te wensen. Zijn graf lag er prachtig bij, in het warme licht van september.

Vervolgens werd het alle hens aan dek om de visie ‘De identiteit van Zaanstad: linten, dijken, paden’ te redden. Dat mooie stuk is in 2020 door de raad unaniem aangenomen. Het beschermt de ‘historische binnenstad’ van Zaanstad: de eeuwenoude lijnen in ons landschap. Indertijd maakten wij een motie ‘Een complete visie’ om dat prachtige document voor alle relevante delen van de gemeente uit te werken en ook die werd aangenomen. Maar nu de eerste uitbreiding er dan is, een prachtige inventarisatie van het lint van Assendelft, stelt het college voor om de beleidsregels die onze schatten voor de toekomst moeten beschermen af te zwakken naar richtlijnen. Voor ons niet acceptabel en we komen dan ook met een amendement om die fout te herstellen. We hoorden Ruud grommen!

Uit: De eerste wijziging van de Visie “de identiteit van Zaanstad – linten, dijken en paden”

Voor de voormalige zeepfabriek van Hilko aan de Oostzijde in Zaandam zijn woningbouwplannen in de maak. Er blijft ook wat van het erfgoed behouden (waaronder uiteraard de karakteristieke schoorsteen die een gemeentelijk monument is). Maar wat ons betreft kan het wel een tandje beter en we stelden voor dat er nog eens gepraat gaat worden met Vereniging Zaans Erfgoed, dat daar een goede ideeën voor heeft. Die suggestie werd door de wethouder én door de ontwikkelaar in dank aanvaard. Alle kans dus dat er nog wat meer van het Post 45 erfgoed zichtbaar kan blijven. Ruud knikte instemmend, voelden we.

En donderdagmiddag opende onze wethouder Natasja Groothuismink samen met de burgemeester de opvang van De Regenboog Groep in Villa Westerweide, de monumentale ‘Verkadevilla’ aan de Provincialeweg in Zaandam. Dat was een feestelijk moment onder een stralende zon. Maatschappelijk hergebruik van ons erfgoed, dat is de manier om al dat fraais voor de toekomst veilig te stellen en daar doen we het voor. Ruud juichte ergens daarboven met ons mee.

Opening De Regenboog Groep in Villa Westerweide Foto: Marene Kok

Knokken als het moet, altijd kritisch meedenken en de successen vieren. Zo doen we dat bij ROSA, en op zulke momenten is Ruud altijd heel nabij. Het zijn gouden momenten die we koesteren.