April is BIJ-maand bij ROSA. April is de ideale maand om te starten met een bij-vriendelijke tuin of balkon.
De wilde bloemenweiden zijn verdwenen
Jaren geleden toonden onze akkers en weilanden een kleurrijk palet door de wilde bloemen, die toen nog in grote getale konden groeien en bloeien. Door zaadreiniging bestrijdingsmiddelen, bemesting en het gebruik van een andere grassoort in de veeteelt is dat beeld nagenoeg verdwenen.
Van de autochtone plantensoorten bevindt zich nu een derde op de Rode Lijst. Het is niet zo verwonderlijk dat de sterke achteruitgang van planten zijn weerslag heeft op de biodiversiteit zoals vlinders, kevers, zweefvliegen, hommels, honingbijen en solitaire bijen.
Voor bestuivende insecten vormen onze tuinen dus een belangrijk alternatief. Hier wordt veel minder gif gebruikt en is vaak een groot aanbod van bloeiende planten gedurende het hele jaar aanwezig.
Wat kunt u zelf doen?
Biologische planten
Bijen aantrekken kan al in een kleine tuin of op een balkon. Daar is alleen de juiste beplanting voor nodig. Door alléén biologische planten, bloembollen, zaden en grond te kopen, komen er geen pesticiden, bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke stoffen in de tuin. Zo kunnen bijen en hommels gezonde nectar maken.
Vermijd chemicaliën en pesticiden
Door het gebruik van chemicaliën en pesticiden sterven er veel bijen. Veel mensen sproeien met gif om onkruid tussen tegels en paadjes te doden, maar dit is niet alleen vervuiling van het grondwater, ook is dit dodelijk voor de graafbijen en andere insecten. Bijen kunnen ook niet tegen het gebruik van mengsels van formaldehyde of chloor om bijvoorbeeld paden en straatjes te reinigen. Pesticiden zijn niet alleen een aanslag op bijen maar op al het leven in uw tuin, ook voor kinderen en huisdieren is het gebruik van bestrijdingsmiddelen erg gevaarlijk. Houd daarom uw tuin gifvrij.
Geef de bijen een eigen plekje in uw tuin
Gun de bijen een eigen stekkie, een plek waar u het zo natuurlijk mogelijk in uw tuin houdt, dus geen strakke borders en/of nette perkjes maar hou sommige hoekjes een beetje rommelig
– Snoei (enkele) planten pas in het voorjaar want dode holle stengels geven in de winter een warme slaapplaats.
– Laat afgevallen takken en bladeren liggen, dit geeft bijen bescherming in de winter.
– Bloeiend onkruid biedt gevarieerde voeding. Laat in uw gazon enkele paardenbloemen en madeliefjes groeien en bloeien, de bijen zullen ze regelmatig bezoeken.
– Graafbijen en zandbijen maken hun holletjes in zanderige grond, maar doordat steeds meer tuinen bestraat worden kunnen ze moeilijker een geschikte plek vinden om een holletje te maken. Kiest men hier toch voor, leg het dan niet overal strak tegen elkaar aan, maar laat her en der een bredere voeg tussen de stenen. Vindt u op een warme zomerdag een klein hoopje zand op uw bestrating? Dan is er een bij in uw tuin komen wonen.
Bijvriendelijke balkon
Niet iedereen heeft een tuin, maar ook een balkon of (dak)terras kan heel goed bijvriendelijk ingericht worden. Diverse bij-vriendelijke planten kunnen prima in bloembakken en potten.
Bijvriendelijke gevel
Ook de gevel of pergola kan bij-vriendelijk gemaakt worden. De hedera helix (klimop), kamperfoelie en klimhortensia zijn uitermate geschikt voor bijen, deze planten leveren veel nectar en stuifmeel.
Bloemen die veel stuifmeel en nectar leveren:
– Bijenkorfje
– Ereprijs
– Goudsbloem
– Guldenroede
– Marjolein
– Woltijm
– Lavendel
Struiken die veel stuifmeel en nectar leveren:
– Fruitstruiken (bessen, bramen, frambozen enz.)
– Heide (dop en struik
– Hondsroos
– Lijsterbes
– Vlinderstruik
– Vogelkers
Bomen die veel stuifmeel en nectar leveren:
– Esdoorn
– Fruitbomen
– Linde
– Robinia
– Tamme kastanje
– Wilg
Verder zijn bijen dol op kruidenhoekjes met bijvoorbeeld marjolein, rozemarijn en tijm.
Het is belangrijk om gedurende het hele jaar bloeiende planten aan te bieden, dus niet alleen in de lente en de zomer maar ook gedurende de late zomer en het begin van de herfst.
Veel plezier met het bij-vriendelijk maken van de tuin!