Een heerlijk avondje voor het erfgoed


Tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 november kwamen weer wat zaken aan de orde die ons Zaanse hart sneller deden kloppen.

Foto: Gemeente Zaanstad

Zo stemde de raad unaniem voor het verlenen van de monumentenstatus aan Houtloods 17, het pand dat nu nog gedemonteerd in opslag ligt maar straks op schiereiland De Hemmes onderdak gaat bieden aan de houtbouwopleiding die daar molen De Zaadzaaijer (en liefst nog meer molens) gaat bouwen. Die monumentenstatus is noodzakelijk omdat een dergelijke loods onder het huidige bouwbesluit niet gebouwd kan worden; de maten en constructies zijn natuurlijk niet meer van deze tijd. Een monument hoeft niet aan alle voorschriften te voldoen. Dat de raad hierover dient te beslissen is een beetje omslachtig, en de verordening gaat ook worden aangepast. Maar dit was in elk geval een grote stap voor de Hemmes Groep, die op de publieke tribune zat te stralen.

Ook unaniem werd het nieuwe bestemmingsplan Lint Krommenie vastgesteld. Het kwetsbare hart van een van onze oudste dorpen wordt nu steviger beschermd, ook al hebben we een paar projecten nét niet kunnen tegenhouden. Het was de laatste grote klus waar onze Ruud zich voor ingezet heeft en dat hebben we uiteraard gememoreerd in een stemverklaring. 

Foto uit: De tweede wijziging van de Visie “de identiteit van Zaanstad – linten, dijken en paden”

Vervolgens verdedigden wij ons amendement bij ‘De tweede wijziging van de Visie “De identiteit van Zaanstad – linten, dijken en paden”’. Dat is een document dat de kernwaarden van ons bebouwde landschap analyseert en vastlegt, zodat eventuele nieuwe ontwikkelingen objectief kunnen worden beoordeeld. De Visie begon een paar jaar terug met Westzaan en de ‘stadse Zaan’, Assendelft werd al eerder toegevoegd en nu kwam, in samenhang met het boven genoemde bestemmingsplan, Krommenie erbij. In de toekomst hopen we dat in elk geval de noordelijke Zaan, de zeedijken en de kerkenpaden nog worden toegevoegd. Het is een indrukwekkend en liefdevol document en het is mooi dat het ook in boekvorm zal verschijnen, want voor elke geïnteresseerde Zaankanter is dit smullen. Maar er blijft natuurlijk altijd wel wat te verbeteren. In dit geval stelde de Visie dat hier en daar in het lint van Krommenie wel iets hogers gebouwd mocht worden, zorgvuldig ingepast en bij wijze van uitzondering. Dat vonden wij niet. Maar ons amendement, mede-ingediend door de Christen-Unie, werd verder alleen gesteund door de Partij voor de Dieren, Democratisch Zaanstad en de kersverse Groep De Boer, en dat was helaas niet genoeg. De Visie zelf ging er dan wel weer bijna unaniem doorheen – alleen de PVV stemde tegen, maar die begrepen het niet helemaal.

En later werd bekend dat op diezelfde 30ste november een project in Poelenburg-Peldersveld subsidie van het Rijk toegekend gekregen heeft. Hierbij worden ‘buurtmakers en buurtdragers’ ingezet om dat indrukwekkende stuk Post 45-erfgoed te herstructureren. Wij zijn benieuwd wat dat aan nieuwe ideeën gaat opleveren.

Al met al een mooi resultaat op de laatste avond van de meteorologische herfst. Ons erfgoed gaat een warme winter tegemoet!