Feestelijke onthulling Klaas Risstraat in WestzaanKlaas Ris (uit zilveren album huwelijk H. Gerhard, 1883)Zaterdag 25 mei organiseerden Dorpscontact Westzaan en de Westzaanse gemeenschap een feestelijke onthulling van drie nieuwe straten in Westzaan: de Willem Jansenstraat, de Jaap de Boerstraat en de Klaas Risstraat.

In 2001 pleitte ROSA voor een blijvende herinnering aan Klaas Ris in Westzaan, zijn geboorteplaats. Dit idee werd door de gemeente omarmd. In 2009 publiceerde ROSA een boekje over Klaas Ris en onthulde ze symbolisch een straatnaambord. Nu, in 2013, hangt dat bord dan eindelijk op zijn plek.

Klaas Ris was een molenaarsknecht en groeide op in Westzaan. Al gauw klom Ris op de barricaden om de rechten en arbeidsomstandigheden van de vele arme arbeiders te verbeteren. Hij groeide uit tot een arbeidersleider die mede aan de wieg stond van socialistische partijen, vakbonden en de kiesrechtbeweging. Om zijn doel -een rechtvaardig Nederland- te bereiken, werkte hij samen met grootheden als Domela Nieuwenhuis en Multatuli. Zij leefden voort in de geschiedenis, terwijl Klaas Ris in de vergetelheid raakte. De straatnaam is een bescheiden eerbetoon aan deze markante Westzaner.

Naamloos-2Het boekje ‘Klaas Ris. Nestor van de Nederlandse arbeidersbeweging’ (Erik Schaap, 2009) is nog te bestellen via het contactformulier op deze website.
Kosten: â € 11,- inclusief verzendkosten.