Geweldig nieuws in de strijd tegen zwerfafvalDit is een bijdrage van: Mariska Schuttevaêr

Het was al bekend dat vanaf 1 juli 2021 statiegeld wordt geheven op kleine plastic flesjes. Maar vandaag werd bekend dat dit, vanaf 31 december 2022, ook gaat gelden voor blikjes!

ROSA droeg een heel klein steentje bij: wij maakten in 2017 een motie, mede ingediend door vele andere partijen, waardoor Zaanstad zich aansloot bij de landelijke pressiegroep ‘De Statiegeldalliantie’.
En begin dit jaar nog één (wederom samen met andere partijen ingediend), waardoor ook Zaanstad uit ging dragen voor statiegeldheffing op blikjes te zijn. De laatste motie werd al opgepakt voordat deze in de raad was behandeld.

Maar het is allemaal vooral te danken aan al die mensen die zich jarenlang, tegen de stroom in, hebben ingezet om statiegeld op plastic flesjes en blikjes te krijgen.
Hieronder bevinden zich advocaten, politici, milieugroeperingen, dierenwelzijnsorganisaties, en vele anderen.
Wij benoemen er graag twee.
Ten eerste de beroemde ‘Zwerfinator’ Dirk Groot. Die eindeloos zwerfafval blijft opruimen én meten. Deze metingen van zwerfafval werden een belangrijk wapen in de strijd tegen het bedrijfsleven (“Nederland Schoon”), dat er zo lang álles aan deed om maar geen statiegeld te hoeven heffen.
We noemen ook ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga, van de langeafstandstochten voor bewustwording aangaande zwerfafval en de plastic soup, die samen met o.a. Dirk Groot, eindeloos bleef aandringen bij het bedrijfsleven en de politiek.
En als laatste noemen wij die grote groep mensen, zoals de vrijwilligers van de Zaanse Zwerfafvalbrigade, die belangeloos zwerfafval rapen, elke keer weer opnieuw.

Hulde aan jullie allemaal en van harte gefeliciteerd met dit mooie nieuws!


Andere artikelen over statiegeld op flesjes en blikjes:

Zwerfafval: opruimen is helaas de oplossing niet

Nederland wordt niet schoner door ‘Nederland Schoon’

Mooie toezeggingen van de wethouder na agenda-initiatief over zwerfafval

Ook Zaanstad zegt “Yes, We Can”