Groep acht in de raadszaal


Er werd op vrijdag 29 maart stevig gedebatteerd in de raadszaal en er werden scherpe vragen gesteld: “Heeft u een milieuvriendelijke auto? Wat zou u doen als u bedreigd wordt? Waarom zijn er zoveel politieke partijen?”
Een greep uit de kritische vragen van leerlingen van de Herman Gorter basisschool.

In de lessen over burgerschap zat ook dit jaar een bezoekje aan de raadszaal. De leerlingen vroegen de raadsleden het hemd van het lijf over samenwerking, verbeterpunten in Zaanstad en of er wel eens beroemdheden in de zaal waren geweest. Daarna werd er gestemd over stellingen. “Moeten er meer parkeerplaatsen bij de school komen, en zou je al mogen stemmen vanaf 16 jaar?”
Wat een goede inbreng en mooie ideeën! Zoals meer parkeerplekken voor fietsers en een schaduwraad door jongeren.

De raadsleden benadrukten allemaal dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven, dat is niet alleen praten maar ook luisteren naar elkaar. Zo zorgen we ervoor dat de democratie in Nederland goed blijft werken.

Een aantal klassen zijn al actief bezig met kinderraden samen met de kinderombudsman en ROSA is, in een werkgroep samen met vijf andere partijen, bezig met een gemeentebreed programma “Jeugd en Democratie”.
Hoe dan ook heeft ROSA, met kinderen als die van de Herman Gorterschool, een groot vertrouwen in de toekomst!