Internationale Vrouwendag – 8 Maart 2023


 

“Elke dag is toch vrouwendag?”, hoor je dan grappend.
Over waarom het belangrijk is dat we internationale vrouwendag* vieren.

Dit is een bijdrage van:
Krista van Dalen

Ook in Nederland bestaat er nog steeds genderongelijkheid. Hoogte van salarissen, intimidatie, verdeling van zorgtaken, slachtoffers van huiselijk geweld en diagnostiek van medische problemen zijn zomaar “wat dingetjes” waarin vrouwen nog steeds flink verschillen van hun mannelijke wederhelften.

Onbeperkt leefbaar

Dit jaar is het thema van internationale vrouwendag “Onbeperkt Leefbaar”, een leefbare wereld voor iedereen. Hoewel dit misschien bij veel van ons in Nederland zo voelt, is dit absoluut geen vanzelfsprekendheid. Femicide is, ondanks de sterftecijfers, nog steeds geen ingeburgerd begrip, vrouwen verdienen gemiddeld 13 % minder dan mannen in gelijkwaardige functies en de zogenaamde genderbias in de zorg maakt dat vrouwen veelal worden gediagnosticeerd (of juist helemaal niet!) op klachtenpatronen van overwegend mannen.

Schatting van kosten van gendergerelateerd geweld in Europese Unie (EIGE)


Van prinses naar teamspeler

Maar er worden ook dingen beter! Iets wat ik met antropologische blijdschap nu ook in populaire cultuur terug zie: vrouwen die elkaar steunen en complimenteren over inhoudelijke kwaliteiten. Mode is bij uitstek een goed afleesbare graadmeter over de verwachtings- en rolpatronen die we voor kleine meisjes en jongens in onze samenleving hebben. Waar vroeger meisjes truien teksten als “pretty”, “nice” en “sweet” droegen gaat het tegenwoordig verder dan enkel individualistische, uiterlijke schijn: “You got this”, “Smilin’ together” en “The future is ours.” zijn de nieuwetijdse leuzen waarbij we ons nu op gemak voelen wanneer we de schattigheid van onze kinderen etaleren.

Het blijvende gebrek aan zakken

Maar zegt dat nou zoveel, commerciële teksten op truien? Nou. Ik kom uit de tijd dat meisjes vooral mooi en dun moesten zijn en je je als slachtoffer moest kunnen verdedigen in plaats van dat daders beter moesten worden opgevoed. Het is een verademing om te zien dat kreten nu veel meer gaan over inhoudelijke kwaliteiten, genderneutrale doelen in het leven of acties die je kan uitvoeren in plaats van in een passieve rol enkel mooi zijn. Ook bij de jongens garderobe verruimt langzaam het dogma van “cool”, “tough” en “man up”. Mannenkleding mag er veel vaker mooi en vrolijk uitzien (kijk naar de schoenen van de PvdA leden!) en vrouwenkleding wordt met het jaar praktischer. We moeten nog even wachten op écht stevige buitenspeeljurken mét diepe zakken. [Of überhaupt broek/rok/jurkzakken in vrouwenkleding lieve ontwerpers. We hebben echt zoveel spullen!] Maar wat is het een feest om te zien dat in 1 generatie sommige dingen veranderen ten goede!

Bewustwording

Nog even over mode: Onderstaande shirts en truien zijn van de zogenaamde Man who has it All. Dit is een initiatief (met twitter account) dat typische uitspraken over mannen en vrouwen omdraait, ter bewustwording van de ongelijkheid. Pas als we het omdraaien, zie je de absurditeit van de ongelijkheid in. Ongelijke behandeling gaat namelijk zelden express, het is vaak een onbewust proces. Leuk en interessant om ook eens bij jezelf na te gaan of je eigenlijk wel hetzelfde zou zeggen tegen je baby neefje of nichtje? Of jouw salarisonderhandelingen hetzelfde gaan als bij je mannelijke/vrouwelijke collega? En of je “man de oppas heeft” wanneer je je moet verantwoorden op het werk over waar je kinderen nu zijn.

Shirts van emancipatie platform Man Who Has it All.

Geen stijgende lijn

Ik ben blij en dankbaar dat mijn dochter opgroeit met een ander tijdsbeeld dan ik. Maar zoals met alle vooruitgang, is ook emancipatie geen stijgende lijn. Het is een lijn met horten en stoten en onverwachte terugvallen. Dit hebben we pijnlijk duidelijk de afgelopen tijd kunnen zien in Amerika (abortusrecht), Afghanistan (Tali- vrouwen-in-de-ban) en Iran (hoofddoeken). Ook in Nederland wordt niet alles alleen maar beter. Daarom moeten we altijd scherp blijven op vrouwenrechten, emancipatie en hoe ongelijkheid zich laat zien in ons dagelijks leven.
De wereld moet leefbaar zijn voor iedereen.
Daarom vieren we vrouwendag.
Daarom is vrouwendag belangrijk.

Demonstratie Abortusrecht op de Dam 7 mei 2022 – foto: Van Dalen

Vier mee

Wil je samen met andere vrouwen vieren? Zaan Moms heeft op woensdagavond een prachtige avond om 19:00 uur in het Zaantheater georganiseerd en Zaanse Vrouwenkracht houdt op zondagmiddag een mega gezellige middag in de Poelenburcht van 13:00-19:00 uur.

*Voor de gangbaarheid van het taalgebruik en gemak wordt in deze tekst gesproken over mannen en vrouwen. Met vrouwen bedoelen we “eenieder die zich als vrouw identificeert.”
** Wil je je meer verdiepen in feminisme of genderpolitiek? Op de Belgische website ROSA VWZ is ontzettend veel achtergrond informatie te vinden bij de verschillende thema’s.
Vrouwenrechten, emancipatie en kansengelijkheid is bij ROSA Zaanstad een rode draad in ons verkiezingsprogramma. Lees er hier meer over.