Het is er niet leuker op geworden voor de straatmuzikanten in Zaanstad


BGisteravond werd tijdens de raadsvergadering een aanpassing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) behandeld.
Bij het voorstel zit een artikel dat straatmuzikanten verplicht elk half uur honderd meter op te schuiven, waarbij zij niet vaker dan twee keer per dag op dezelfde plek mogen spelen.
Wij hebben met een amendement (tekstaanpassing) geprobeerd deze regel uit de APV te houden. Helaas kwamen we net één stem tekort.

Onderstaand de bijdrage, zoals uitgesproken door ons raadslid Mariska Schuttevaêr:

Straatmuzikanten horen wat ROSA betreft bij een levendige stad en bij een tolerante stad.
Sommige straatmuzikanten spelen al jaren in het centrum van Zaandam, zonder ooit enige overlast te veroorzaken en juist zij zullen de dupe van dit voorstel worden.

In het antwoord op onze technische vragen over de overlast wordt gesteld dat het vermoeden bestaat dat er een verband is tussen straatmuzikanten en zakkenrollerij. Dit doet wat ons betreft weinig ter zake en is stigmatiserend voor de muzikanten; we gaan immers ook geen auto’s wegpesten omdat er weleens overvallen mee worden gepleegd.
ROSA vindt de nieuwe bepaling dan geen goede en er moeten er toch andere manieren zijn om dit aan te pakken? Want zakkenrollers vragen steeds honderd meter op te schuiven lijkt ons niet de beste methode om criminaliteit aan te pakken.

En bij muziek van mindere kwaliteit, waar ondernemers over klagen, zijn handhavers prima in staat hen te vragen even elders te gaan staan. Dat doen ze bijvoorbeeld ook bij luidruchtige jongeren. En dat staat ook niet in de APV.

Maar om nu de overige eerlijke, en heerlijke muziekmakende straatmuzikanten te verplichten steeds na een half uur te verkassen naar honderd meter verderop, is niet te doen op de Gedempte Gracht, want daar zijn maar enkele plekken waar straatmuzikanten kunnen staan en waar zij juist niet in de weg staan.

Amsterdam heeft het. Althans, deze regel. Maar Amsterdam heeft dan ook talloze plekken waar straatmuzikanten kunnen staan.
En Zaanstad is Amsterdam niet. Laten we dat vooral zo houden.