LosVast avond zeer geslaagd!


losvast_avondAfgelopen woensdag was het dan zover. De avond waarop de LosVast makelaars hun plannen ontvouwden. De ruim 70 aanwezigen lieten duidelijk zien dat dit onderwerp leeft. Van jonge ondernemers en maatschappelijk betrokken mensen tot ervaren makelaars en vastgoedontwikkelaars, ambtenaren, beleidsmakers, politici en krakers, iedereen was aanwezig.

En wat waren al die plannen dan? Eigenlijk te veel om op te noemen. Om te beginnen plaatste Mark Buiter van Urgenda het verhaal in een zeer brede context. De manier waarop wij bij ruimtelijke ontwikkeling van nieuw bestemmen naar herbestemmen (hergebruiken) moeten komen sluit aan bij het besef dat het einde van de groei in zicht is.

Jaap Draaisma vertelde hoe zijn stichting Urban Resort al jarenlang succesvol nieuwe bestemmingen vind voor hopeloze panden. Zij wachten niet tot er een definitieve nieuwe bestemming is, zij beginnen gewoon op tijdelijke basis, kijkend naar waar behoefte aan is in de stad. Zo laten zij het nieuwe gebruik van een gebouw organisch vorm krijgen door de tijdelijke gebruikers. Een van de voorbeelden waarbij dit traject tot een goed einde is gekomen is het Volkrantgebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. Dit gebouw was opgegeven als een hopeloos verouderd en kollosaal kantoorgebouw. UR liet er nieuwe initiatieven ontwikkelen en nu is dit een van de weinige kantoorpanden die zonder verlies verkocht is aan een hotelketen. Waarbij het hotel de tijdelijke gebruikers graag een plaats gunde om de nieuwe ´ziel´ van het gebouw te behouden.

Ellen Holleman van Islant toonde in recordtijd een groot aantal voorbeelden van kansrijke panden en gebieden die op een nieuwe manier gebruikt kunnen worden. De betrokken partijen waren vaak in de zaal aanwezig. Wat hield ze tegen?

Wat de avond vooral aantoonde is dat er een nieuwe manier van denken nodig is. Probleem hierbij is dat de oude manier van denken hiervoor moet opschuiven, ophouden, of de nek omgedraaid worden. De oude en nieuwe manier van ruimtelijke ontwikkeling botsen met elkaar en daarom lopen zaken vast. De LosVast makelaars zeiden desgevraagd: “wij hebben niet de illusie dat wij dé oplossing hebben, maar wij merken wel dat wij iets hebben losgemaakt. De nieuwe manier van denken dringt steeds meer door en nieuwe innovatieve ideeën staan op het moment van doorbreken. Deze avond werkte als een soort drukvat voor al die nieuwe ideeën om druk op te bouwen op de oude manier van denken die niet meer werkt in de huidige tijd De LosVast makelaars hadden aan het eind van de avond geen vierkante meter vastgoed verkocht, maar wel bergen gedachtegoed verspreid.

Meer weten? www.losvastmakelaars.nl