LOSVAST Makelaars doen goede zaken


Op woensdagavond 22 januari vormden de oude Chromoshallen in Krommenie het decor voor de eerste vraag en aanbodmarkt van de LOSVAST Makelaars.

graffitikunstenaar_Peter_Meijn_rondleiding_LOSVAST

Graffitikunstenaar Peter Meijn tijdens de rondleiding

De LOSVAST Makelaars, een los-vast samenwerkingsverband opgezet door ROSA, bieden een platform om leegstaand vastgoed en braakliggende terreinen nieuwe invulling te geven en sociale initiatieven een plek te bieden.

De sfeer zat er meteen goed in met een rondleiding door graffitikunstenaar Peter Meijn die de lege fabriekshal beheert voor Parteon. Duizenden vierkante meters muur zijn de afgelopen acht maanden gebouwd en bespoten door lokale, Nederlandse en Europese graffitikunstenaars. De veelheid en schaal van de kunstwerken zijn indrukwekkend. De hal wordt ook bezocht door jongeren uit de wijk die van Peter leren niet te ’taggen’ maar juist de meer kunstzinnige kant van graffiti leren kennen.Terwijl de hittekanonnen de oude kantine warm stookten werd er enthousiast gepitcht door onder andere Theatermijn, De Fik en Odibaan: allemaal partijen met een sociale inslag die op zoek zijn naar (grotere) ruimtes. De Bedrijvige Bij legde vervolgens uit hoe zij de afgelopen tien jaar zijn gegroeid en verbindend werken voor de huurders onderling. Zo worden incidenteel diensten uitgewisseld als vervanging van het betalen in euro’s. De laatste pitch was van DnA. Zij laten – met gebouw De Dood op het Hembrugterrein als voorbeeld- zien hoe huurders verenigd in een coà¶peratie zelf beslissingen kunnen nemen over kosten en inrichting van een pand. De pitch laat duidelijk zien hoe huurders samen kunnen optrekken om interessant te worden voor grote verhuurders, door veel vierkante meters in een keer af te nemen of gezamenlijk een geschikt pand te vinden.

In tegenstelling tot de eerdere, eveneens succesvolle,  bijeenkomst van LOSVAST was er dit maal ruimschoots tijd om te netwerken en om de markt te onderzoeken. Vragers en aanbieders ontmoetten elkaar en werden her en der ook voorzien van tips van de eveneens aanwezige deskundigen (architecten, aannemers, creatieven, ontwikkelaars en gemeenteambtenaren). De ruim 30 aanwezigen spraken tot slot de wens uit de LOSVAST-markt later dit jaar nog eens te herhalen. Hopelijk worden dan ook de eerste succesvolle matches gepresenteerd.

De LOSVAST Makelaars kunnen alvast broeden op een nieuwe spannende locatie voor deze zomer!