Luilak – laat een mooie traditie niet in rook opgaan 1


Luilak, beddenzak!

Luilak in Zaandam, 26 mei 1950 Fotograaf : Nijs, Jac. de

Luilak is een oeroud en puur Hollands feest; het wordt van Texel tot Gorinchem gevierd en dooft oostelijk van Almere uit. Het vormt een onderdeel van de vier dagen rond Pinksteren die sinds 1574 in de Zaanstreek een extra betekenis hebben. Voor de precieze reden daarvoor verwijzen we naar de bijgevoegde passage uit het onvolprezen boekje ‘Pluut!’ uit 2011.

Nog niet zo lang geleden reden er op Luilakmorgen korries door de Zaanse straten, openden de bakkers hun winkels extra vroeg om suikerbollen te verkopen en laaiden de lentevuren hoog op in de nog kille nacht. Op Derde Pinksterdag bleven de winkels gesloten, hadden de ambtenaren vrij en vergaderde de gemeenteraad niet.

Dit jaar is alles anders. Door de coronacrisis is er zoveel raadswerk blijven liggen dat er op de avond van Pinksterdrie tóch vergaderd moet worden. En de paar overgebleven luilakvuren werden afgelast vanwege het verbod op samenscholing. Voor ROSA, immers de Zaanse partij bij uitstek, was dat even slikken maar wel verdedigbaar.

Wat wij echter niet accepteren is dat Zaanstad meteen heeft besloten dat er ook de komende jaren geen luilakvuren meer ontstoken mogen worden. De redenen die daarvoor worden opgevoerd (een te grote belasting voor de handhavers en negatieve effecten voor het milieu) overtuigen ons niet. De luilakviering is immers in de laatste jaren alleen maar gemoedelijker geworden en op het geheel van CO2 en fijnstof dat Zaanstad de lucht in blaast valt dat handjevol brandstapeltjes één keer per jaar in het niet.

Tradities veranderen, slijten, raken vergeten. Er komen andere voor in de plaats. Dat kun je jammer vinden, je kunt je er zelfs elegant tegen verzetten (zoals de Zaandijkse drukkerij Heijnis & Schipper die de dinsdag na Pinksteren traditioneel dicht bijft en ieder jaar een mooi drukwerkje verstuurt aan alle relaties, of zoals de organisatoren van Pinksterdrie op de Zaanse Schans), maar uiteindelijk is dat zoals het gaat. Er komt ongetwijfeld een tijd dat Luilak en Pinksterdrie nog slechts herinneringen zullen zijn.

Maar om dat proces te bespoedigen door een verbod van hogerhand – nee! Daar zal ROSA zich tegen verzetten en gelukkig horen wij ook bij andere partijen al vergelijkbare geluiden.

Uit “Pluut”, door Fleur Poot en Erik Schaap

Uit “Pluut”, door Fleur Poot en Erik Schaap

 


Een gedachte over “Luilak – laat een mooie traditie niet in rook opgaan

Reacties zijn gesloten.