Meer maakindustrie in de Zaanstreek


Dit is een bijdrage van: Krista van Dalen

De vergunningen van Broedplaats De Hoop zijn binnen! Wij, Hans Kuyper en ik, waren onlangs bij de open dag in de oude golfkartonfabriek De Hoop, die momenteel wordt getransformeerd tot werkplaats. In de gigantische hal zijn binnen korte tijd al meer dan 30 ateliers verrezen en de eerste producten zijn al gemaakt! 

Er wordt druk gebouwd door de makers van Crealisatie Coöperatie, die een drietal locaties hosten in en rond Amsterdam, zoals de werkplaats op de Isolatorweg. De Hoop ligt, zoals de makers zelf zeggen, op de grens van Amsterdam (strikt genomen ligt Amsterdam op 2 meter afstand). Wat niet betekent dat ze zich enkel richten op Amsterdammers. Iedereen is welkom, en er hebben zich al makers uit Krommenie en Alkmaar gemeld. 

ROSA hoopt dat deze plek er juist voor kan zorgen dat meer Zaanse jongeren een (werk)plek kunnen vinden binnen onze gemeente, en dat niet al het talent vertrekt uit de regio. Wij zijn altijd blij met meer “maakindustrie” in de Zaanstreek, naast de vele bedrijfsverzamelgebouwen, coöperaties, broedplaatsen en werkplaatsen die er reeds zijn. 

Werken met je handen, daar is de Zaanstreek groot mee geworden en daar liggen volgens ons nog veel meer kansen! We hopen dat de beoogde tiny houses en tijdelijke woonplekken ook doorgang vinden op dit terrein. 

En wat zou het mooi zijn als we hier in de komende drie jaar, ergens in Zaanstad, een ambachtsschool aan toe kunnen toevoegen! Zo zorgen we samen voor plekken om te wonen, werken, leren en groeien. 

En dat allemaal in Zaanstad, ook op twee meter afstand van Amsterdam.

Meer info over locatie De Hoop – Crealisatie Coöperatie