Goede toezeggingen van de wethouder na agenda-initiatief over zwerfafval


Raadslid Mariska Schuttevaêr

Zaanstad was één van de eerste gemeentes die zich aansloot bij de Statiegeldalliantie. Hiermee vragen organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven om snelle invoering van statiegeld op plastic flesjes en blik. Later sloten alle provincies en 95 procent van de gemeentes zich aan. 

Maar staatssecretaris van Veldhoven besliste anders: in maart 2018 gaf zij de verpakkingsindustrie weer drie jaar respijt. Drie jaar waarin het bedrijfsleven met “Nederland Schoon” probeert om 70 procent zwerfafval-vermindering te bewerkstelligen. Want als dat lukt gaat de hele statiegelduitbreiding niet door!

Een half jaar later ging Zaanstad in zee met Nederland Schoon, zonder dit eerst aan de raad voor te leggen.

Dit was de aanleiding voor een agenda-initiatief, dat wij samen met de Partij voor de Dieren indienden. Eerder schreven wij hier dit over, en dit.

Gisteravond werd deel twee van het agenda-initiatief behandeld. Met onderstaande resultaten:

  • De proef van Nederland Schoon bestaat uit meerdere delen. Er is gestart met een klein aantal gemeentes, waaronder Zaanstad, met als bedoeling dit later uit te rollen over heel Nederland. Het eerste deel loopt in april af. Wethouder Slegers heeft toegezegd de raad mee te nemen in de evaluatie en om de raad mee te laten beslissen over een eventuele voortzetting van deelname.
  • In de beantwoording van onze schriftelijke vragen stond “dat deze proef mogelijk een alternatief kan bieden voor de statiegelduitbreiding”. Dit heeft de wethouder gisteravond ingetrokken. Die zin had er niet mogen staan.
  • De wethouder heeft toegezegd in gesprek te gaan met ‘Zwerfinator’ Dirk Groot; een autoriteit op het gebied van de litteratie-app en meetgegevens over de aanwezigheid van zwerfafval.

Wij zijn tevreden met de behaalde resultaten en hopen van harte dat de Zaanse raad verdere deelname aan Nederland Schoon zal afraden in april!

Lees hier het volledige agenda-initiatief, inclusief de bijlages.