Motie sluiting kolencentrale Hemweg


Nederland behaalde in 2016 het trieste record van de hoogste CO2-uitstoot ooit gemeten, zo werd gisteren bekend gemaakt.

In tegenstelling tot de gehele Europese industrie, waar de uitstoot vorig jaar met 3,4 procent daalde, bleef de Nederlandse industriële CO2-uitstoot in 2016 nagenoeg hetzelfde als in 2015, namelijk 94 miljoen ton, alle klimaatafspraken ten spijt. 

De grootste vervuilers zijn vooral energiecentrales, raffinaderijen en industriële giganten, waarbij Tata Steel op nummer één staat. Op nummer zes staat hierbij de Hemweg-8 kolencentrale in Amsterdam, met een riante 4,5 megaton CO2-uitstoot per jaar.   

De enorme CO2-uitstoot, en overige luchtvervuiling, door de Hemwegcentrale is inmiddels bij groot publiek bekend door de geweldige actie van energiemarktplaats ‘Vandebron.’ Met “Wij willen Hemweg” deed Vandebron in eerste instantie een bod van een miljoen euro om de Hemweg zo snel mogelijk te sluiten. Andere bedrijven en organisaties sloten zich enthousiast aan en het bod staat inmiddels op 5 miljoen euro.  Ook tekenden bijna 39.000 mensen de petitie voor versnelde sluiting.

Dit vindt ROSA aanleiding voor een motie, die donderdagavond 6 april, met op voorhand al een meerderheid, tijdens de raadsvergadering ingediend wordt samen met de PvdA, GL, SP en D66. 

Met de motie roepen wij het college op zich uit te spreken voor sluiting van de centrale en dit bestuurlijk te benadrukken, zoals bijvoorbeeld op dit moment bij de informateur van een nieuw kabinet. Ook roepen wij de gemeente Zaanstad op dit initiatief actief te promoten.

Eigenaar Nuon is, bij een redelijk bod, bereid de centrale in 2020 te sluiten, en niet in 2034, zoals gepland. Een en ander hangt ook af van de coalitieonderhandelingen die momenteel gevoerd worden; VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken is namelijk tegen versnelde sluiting. Bij een coalitie over ‘rechts’ is de kans dan ook groter dat de Hemweg tot 2034 open zal blijven.

Dus hoe meer druk van buitenaf, hoe groter de kans op vervroegde sluiting! Steunbetuigen kan hier: https://energie.vandebron.nl/hemweg

De motie: https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/5185855/1/Motie_vreemd_Hemwegcentrale_2