Nieuw! Het Gat van Zaandam!


College komt oppositie onverwachts tegemoet

Dat het cultuurcluster, het gedoemde project van dit college op bevel Eerste schets cultuurcluster juni 2015van de NS, er met alle geweld moet komen, is bij de bespreking van de kadernota wel duidelijk geworden. D66 gaf er zelfs haar geloof in een referendum voor op en de PvdA en CU sputterden zachtjes, maar zullen keurig meestemmen als het erop aankomt. Toch is het donderdag 11 juni voorgestelde ontwerp haast een ode aan de bezwaren van de oppositie en de talloze cultuurminnaars in de stad die dit geldverslindende, overbodige project niet zien zitten.

Het nieuwe gebouw krijgt namelijk de vorm van een groot blok beton waaruit het Zaanse hart is weggesneden. Een ondiepe tunnel met hooguit wat licht aan het begin. In essentie is het een groot, gapend gat.

Zo zal het cultuurcluster, als het eenmaal gebouwd is, voor de komende decennia een aanklacht zijn tegen de macht van het geld, de vastgoedontwikkelaars én tegen de kortzichtigheid van de Zaanse bestuurders. Bezoekers zullen de nieuwe winderige leegte tegenover het Stadhuis huiverend binnengaan. Na het legendarische Gat van Wormer is er nu ook een minstens zo onpeilbaar Gat van Zaandam!

Knap van de architect, geestig van Sjoerd Soeters en elegant van het college om juist te kiezen voor een ontwerp dat recht doet aan de bezwaren van de oppositie!

Persbericht gemeente Zaanstad: eerste ontwerp cultuurcluster