Nieuw leven in de Fronik


Dit is een bijdrage van: Hans Kuyper

Deze week betrokken de eerste bewoners hun appartement in de geheel gerenoveerde Fronik boerderij aan de Westzanerdijk. Een feestelijk moment, niet alleen voor de jongeren zelf, maar voor heel Zaanstad. Een iconische plek heeft weer een mooie bestemming en de buurtboerderij op het achtererf is voor de toekomst behouden. 
(De tekst gaat verder onder de foto’s)

Vóór (Foto: Menno de Haas)

En ná! (Foto: NHD)

Het had heel anders kunnen lopen. Lees over de lange voorgeschiedenis van de strijd rond de hooihuisboerderij dit artikel.

De raadsvergadering van 10 november 2016 zou een bijzondere worden. 
Het was de laatste die werd voorgezeten door burgemeester Faber en dus eindigde de bijeenkomst met feestelijk vioolspel.
Eerder was de begroting goedgekeurd, had ROSA Gebouw 8 op het Hembrugterrein gered én had de raad met een tweederde meerderheid uitgesproken dat de Fronikboerderij een gemeentelijk monument moest worden. Ook dat voorstel kwam uiteraard van ROSA.

Lange tijd hing het erom of er wel een meerderheid voor zou zijn. Er was behoorlijk wat twijfel over de haalbaarheid van alle plannen. Een positief appje van het bestuur van de Fronik buurtboerderij een half uur voor aanvang van de raadsvergadering deed de stemming omslaan. Tijdens een schorsing kwam wethouder Verschuren nog met een informeel verzoek om de motie in te trekken, omdat het ‘wel in orde zou komen met de Fronik’, maar daar ging ROSA niet op in. Het was, na zoveel jaren strijd aan de Westzanerdijk, de dood of de gladiolen.

En het werden de gladiolen. Uiteindelijk stemden alleen het CDA, de PvdA, de VVD en het ZOG, samen in die periode goed voor 13 zetels, tégen het behoud van de plek waar iedereen nu zo vreselijk blij mee is. Burgemeester Faber telde de stemmen en concludeerde: ‘Dat lijkt me een meerderheid. Ja, de motie is aanvaard.’

Binnen de gemeente Zaanstad werd het raadsbesluit met gemengde gevoelens ontvangen. Er moesten heel wat plannen worden omgegooid. En voor het bestuur van de Fronik buurtboerderij was de motie vooral het begin van nog meer inzet. Maar aan daadkracht heeft het hen gelukkig nooit ontbroken.
Uiteindelijk kwam er een mooie samenwerking tot stand met Stadsherstel en de Heeren van Zorg, een organisatie die autistische jongeren helpt om zelfstandig te wonen. En een succesvolle crowdfunding nu bijna twee jaar geleden maakte het mogelijk ook het achtererf, het domein van de geliefde buurtboerderij, op te knappen.

Start crowdfunding Fronik

ROSA feliciteert de boerderij, de buurt én de nieuwe buren met deze mijlpaal en is blij een behoorlijke steen te hebben kunnen bijdragen.
(Overigens, de andere locatie die Heeren van Zorg onder zijn hoede heeft binnen de grenzen van Zaanstad is de Zaandijker kerk. En die was er zonder ROSA ook niet meer geweest.)