ROSA maakt zich grote zorgen om herindeling


Onlangs kreeg ROSA Zaanstad, via haar partijgenoten in Provinciale Staten, plannen onder ogen voor een grootschalige gemeentelijke herindeling.

Het blijkt dat er in het Provinciehuis al minstens een jaar wordt nagedacht over het samenvoegen van Den Helder en Hollands Kroon, het splitsen van Edam en Volendam
én het uitbreiden van het grondgebied van Wormerland.

Waar voor de eerste twee ideeën wel iets te zeggen valt, maken wij ons grote zorgen over het voorstel om de grens van Wormerland te verleggen naar de N515. Dat zou betekenen dat Zaanstad de hele Kalverpolder kwijtraakt. En daarmee ook het St. Michaël College en de Zaanse Schans.

Wethouder Halewijn van Wormerland ontkende eerst dat de plannen bestaan, maar gaf na enig aandringen toe wel blij te zijn met de komst een VO-school in zijn gemeente. Over de Zaanse Schans liet hij zich liever niet uit.

Voor ROSA is dit voorstel uiteraard onacceptabel. Zaanstad kan in deze zware periode de miljoenen van de Schans niet missen. Bovendien heeft Wormerland er in het verleden geen cent aan bijgedragen.

Donderdagavond stelt ROSA actualiteitsvragen aan het college. Wat is er waar van deze berichten, hoe gaat Zaanstad erop reageren en wanneer mag de raad zich hierover uitspreken? Ook een referendum kan niet worden uitgesloten.

Mocht een en ander toch doorgaan, dan ziet ROSA nog maar twee mogelijkheden, meent fractievoorzitter Ruud Pauw: ‘Ofwel Wormerland en Zaanstad fuseren onmiddellijk, ofwel ROSA verhuist, als oprechte erfgoedpartij, met de Schans mee naar Wormerland.’

Houd de raad in de gaten! Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!