ROSA verbijsterd door komst circus Freiwald


Gisteren is bijgaande open brief verstuurd naar het college van B&W van Zaanstad, door ROSA, GroenLinks, de SP en D66.

Wat is er aan de hand?

Het gebruik maken van wilde dieren bij circusoptredens is sinds 15 september 201buba6 eindelijk verboden in Nederland. ROSA heeft zich twintig jaar lang ingespannen om een verbod op wilde dieren in circussen in Zaanstad te krijgen, helaas was er landelijke wetgeving voor nodig om dit te realiseren.
Het probleem is dat zo’n verbod helaas (nog) niet in heel Europa geldt en dat circus Freiwald ontheffing heeft gekregen om in Nederland rond te reizen met olifant Buba.
Een van de voorwaarden in de ontheffing is dat Buba niet als publiekstrekker gebruikt mag worden. Op bijgaande foto is te zien dat circus Freiwald Buba publiekelijk tentoonstelt op de Burcht in Zaandam. Afschuwelijk om te zien, maar dus ook tegen de regels van de ontheffing in!
Buiten deze overtreding om zijn wij ontzet dat de gemeente Zaanstad überhaupt een vergunning heeft afgegeven aan circus Freiwald, omdat bekend is dat zij nog steeds met Buba rondreizen. Circus Freiwald heeft namelijk geen gebruik gemaakt van het aanbod om Buba op te nemen, door gespecialiseerde organisaties die wilde dieren opvangen op locaties waar deze een waardig, diervriendelijk leven kunnen leiden.

Reactie van het College van B&W