ROSA weet hoe de hazen lopen!


Het is bijna Pasen, en dus zijn ook bij ons in de streek de hazen weer onderweg. Niet alleen om iedereen te verrassen met vrolijk gekleurde eitjes, maar vooral om een partner te zoeken. Het is paartijd, en dat is tegenwoordig helaas een hachelijke periode van het jaar.

De afgelopen decennia is het leefgebied van de haas versnipperd geraakt en verkleind. In de lente worden vaak grote afstanden afgelegd, waarbij in onze waterrijke streken ook de nodige slootjes en vaarten moeten worden bedwongen. En bij dat laatste gaat het steeds vaker mis.

In tegenstelling tot andere zoogdieren is de haas een zeer trage zwemmer. En aangezien vanwege de klimaatverandering zijn vacht ook steeds dunner wordt, raakt hij snel onderkoeld. Onderzoek wijst uit dat in Noord-Holland boven het IJ het jaarlijks aantal verdronken hazen is gestegen van nog geen 100 in de jaren negentig tot bijna 350 nu.

Hoog tijd om in te grijpen! Op initiatief van ROSA is Zaanstad overgegaan tot het plaatsen van de eerste hazenbrug van Nederland, misschien zelfs wel van de wereld. Het is een simpele constructie, vergelijkbaar met de traditionele kwakelbruggetjes die vroeger het Zaanse land ontsloten maar dan zo klein dat alleen hazen er gebruik van kunnen maken.

Wethouder Natasja Groothuismink van Dierenwelzijn zal de brug officieel in gebruik stellen door symbolisch het laatste plankje vast te schroeven. Dat gebeurt, hoe kan het ook anders, op Tweede Paasdag om 13.00 uur, in het weiland net ten westen van de Fronikboerderij, ten noorden van de braak. De Fronikboerderij vindt u op de hoek van de Westzanerdijk en het Westerwindpad in Zaandam.

U bent van harte welkom om de brug te komen bewonderen. Aanmelden is niet nodig en voor iedere bezoeker is er een leuke verrassing!