Roze czaar, mooi gebaar


Czaar Peter breedMet het oog op de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Russische  Sotsji is het Zaandamse standbeeld van Czaar Peter vandaag voorzien van toepasselijke kleding. ROSA gaf de czaar een roze mantel en een regenbooghoed, in reactie op de anti-homowetgeving van Rusland.

 

Filmpje: Czaar Peter in regenboogkleuren

De relatie tussen Zaandam en Rusland gaat ver terug, tot in de zeventiende eeuw. Czaar Peter de Grote bezocht Zaandam enkele malen om er de scheepsbouw te leren en logeerde in wat nu bekend staat als het Czaar Peterhuisje. Sindsdien hebben talloze Russen, onder wie hoogwaardigheidsbekleders als Vladimir Poetin, het Zaanse onderkomen en standbeeld van de door hen bewonderde machthebber bezocht.

Opmerkelijk genoeg presenteerde uitgerekend Czaar Peter de eerste anti-homowetten in zijn Russische rijk. In 1716 voerde hij enkele militaire artikelen in die vrijwillige seks tussen mannen aan banden moest leggen. Drie eeuwen later is Vladimir Poetin een waardig opvolger van de czaar. Niet alleen door zijn dictatoriale gedrag, maar ook vanwege de onder zijn bewind ingevoerde wet die propaganda van niet-traditionele relaties in het bijzijn van minderjarigen strafbaar stelt. In Rusland worden homos gediscrimineerd, mishandeld en soms zelfs vermoord, zonder dat daartegen van overheidswege veel actie wordt ondernomen.

Czaar Peter richtte gedurende zijn regeerperiode zijn blik steeds meer op het moderne Westen. Hij mocht helaas niet meemaken hoe in het door hem bewonderde West-Europa de rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) steeds verder verbeterden. Was hij hiervan wel getuige geweest, dan had hij zijn eigen homofobe wetten ongetwijfeld afgeschaft. Om dat te symboliseren heeft ROSA de czaar vandaag aangekleed met een roze mantel en regenbooghoed. De regenboog is sinds de jaren zeventig hà¨t symbool van de internationale homobeweging.

ROSA wenst vanuit Zaandam (kandidaat-organisator van Roze Zaterdag 2016) alle LHBT-sporters en supporters veel plezier toe tijdens de Olympische Winterspelen, in en buiten Rusland.