Symposium 'Cultuur clusteren, een vloek of een zegen?'


P1000342Op zaterdag 28 maart gingen tijdens het door ROSA georganiseerde symposium in filmtheater De Fabriek politici en betrokken en bezorgde Zaankanters met elkaar in debat over het nog te bouwen cultuurcluster bij het station in Zaandam en de toekomst van de cultuur in Zaanstad.

Dat het onderwerp leeft blijkt uit de grote belangstelling voor het symposium: bijna alle 90 stoelen in filmzaal 1 waren bezet. Er waren ook veel vragen vanuit de zaal, zoals over de kostP1000351en van het cultuurcluster, of een cultuurcluster wenselijk dan wel nodig is voor een stad als Zaanstad, of er wel voldoende geld overblijft om culturele voorzieningen en verenigingen in de rest van Zaanstad te financieren. Wethouder Dick Emmer kon niet op alle vragen antwoord geven. Duidelijk werd wel dat de gemeente gelooft in de bouw en komst van het cultuurcluster op die locatie en er alles aan zal doen dat ook te realiseren. Emmer zei ook wel degelijk oog te hebben voor de kleinere (amateur)instellingen.

ROSA-woordvoerder Natasja Groothuismink is niet voor de komst van het cultuurcluster bij het station. In reactie op de plannen voor dit gebouw presenteerde ROSA in 2014 een Tekening cultuurclusteralternatief. Door gebruik te maken van bestaande leegstaande gebouwen in de Klauwershoek en omgeving spreid je de cultuur beter over het centrum van Zaandam, geef je de Zaan een prominentere rol, bespaar je kosten door gebruik te maken van bestaande gebouwen, vermijd je grote financiële risico’s door cultuur niet op de duurste vierkante meters van Zaanstad te plaatsen én kan filmtheater De Fabriek blijven op de prachtige plek waar die nu zit. Ook zegt Groothuismink zich sterk te maken voor cultuurvoorzieningen in de andere Zaanse kernen en voor werkbare subsidies voor kleine culturele initiatieven en culturele (amateur)verenigingen.

De ontwikkelingen rond het cultuurcluster zijn in volle gang. In de Raadsinformatiebrief over de voortgang die op 24 maart aan de gemeenteraad werd gepresenteerd
is de meest recente informatie terug te lezen. Er zal nog menig debat in de raad volgen. De zorgen en vragen die leven onder de bezoekers, gebruikers en makers van cultuur in Zaanstad zullen daar zeker een rol in spelen.