Uitnodiging: ROSA OP HET HEMBRUG!


Foto: Evelien Goemans

ROSA nodigt je uit voor een informatieve themamiddag op het HEMbrug!

Het HEMbrug, zoals het Hembrugterrein nu opeens schijnt te moeten heten, is lang een geheimzinnige plek geweest. Vanaf het eind van de negentiende eeuw werden er wapens en munitie geproduceerd voor de Stelling van Amsterdam. Toen Eurometaal, de laatste gebruiker, in 2003 de deuren sloot, nam de natuur het heft in handen en raakten de monumentale panden in verval.  

Het plan was om het hele terrein plat te gooien en er een modern industriegebied van te maken. Maar vanaf het begin heeft ROSA zich daartegen verzet – en met succes!

In 2011 begon een omvangrijk programma om de monumenten te behouden en het unieke kleibos te redden. Eind van dit jaar gaat het hele terrein in de verkoop en zullen er vele honderden woningen gerealiseerd worden. Deels in de bestaande gebouwen, deels in hoogwaardige en passende nieuwbouw.

Hoe gaat het worden? Wat blijft behouden en wat zal moeten sneuvelen? Wordt het een aangeharkt wijkje, of blijft iets van de ruigheid bewaard? En hoe denken de merels in het kleibos over de toekomst?

ROSA organiseert op zondag 18 juni een uitgebreid bezoek aan dit bijzondere stukje van Zaanstad. Een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de grootste herontwikkellocatie van Nederland.

Programma:

12.45 uur:

Verzamelen bij het Hembrugmuseum (ingang langs het Noordzeekanaal)

13.00 uur:

Start gratis rondleiding* Hembrugterrein door Peter de Vries, oud-werknemer van Eurometaal

14.15 uur:

Einde rondleiding en ontvangst met gratis koffie/thee bij BIND

14.30 uur:

  • ROSA fractielid Hans Kuyper opent de informatiemiddag en zal ook iets vertellen over zijn jeugdboek ‘Het geheim van het Kruitpaleis’, dat hij al in 2003 schreef
  • Bas Kinsbergen, sociaal ondernemer, over zijn op 2 juni geopende locatie BIND
  • Ruud Pauw, fractievoorzitter van ROSA, over het begin van de strijd voor het Hembrugterrein
  • Majorie Verhoek, ambtenaar Gemeente Zaanstad afdeling monumenten, over de herontwikkkeling van het HEMbrug

15.15 uur:

Beantwoording vragen en discussie over de herontwikkeling en de toekomst van het HEMbrug

15.45 u:

Sluiting en borrel bij BIND

* graag opgeven voor de rondleiding i.v.m. beperking aantal deelnemers. Stuur een e-mail naar: info@rosa-zaanstad.nl o.v.v. rondleiding Hembrug en je naam.