Wally maakt iedereen gelukkig


Westzijde 42 wordt momenteel verbouwd. Het lelijke pand van de voormalige Zaanlandse Schoenenhandel, dat daar in 1964 verrees, krijgt een wat vriendelijker façade van baksteen. In de zijmuur, schuin boven de entree van de nieuwe appartementen, is een bijzondere tekst aangebracht in het metselwerk:

‘Als Wally binnenkwam was iedereen in vijf minuten gelukkig.’

Een mooie uitspraak van een secretaresse van de Binnenlandse Strijdkrachten over Walraven van Hall (1906-1945), de ‘premier van het verzet’, die de laatste vijf jaar van zijn leven op dit adres woonde in het ‘huis met de zes woningen’.

Het heeft lang geduurd voor er een passend eerbetoon voor Van Hall tot stand kon komen. Dat het nu toch gelukt is, is voor een groot deel te danken aan ROSA-lid Erik Schaap. Eerder al schreef hij een indrukwekkende, min of meer verfilmde biografie van Van Hall en nu kan hij met trots kijken naar dit stenen gedenkteken, dat in overleg met de erven Van Hall is gerealiseerd.

Wanneer het monument officieel wordt onthuld, is nog niet bekend. Maar het is in elk geval sinds vandaag voor iedereen te bewonderen.

Foto: Erik Schaap