Zaandijkerkerk wint Pieter van Vollenhovenprijs


ROSA ontving het heugelijke nieuws dat de Zaandijkerkerk in Zaandijk één van de winnaars is van de Pieter van Vollenhovenprijs.

Sloophamer

De Zaandijkerkerk werd ooit mede gered van de sloop door een motie van ROSA, en daarna prachtig gerestaureerd en herbestemd. Daarom zijn wij extra blij met deze blijk van waardering voor dit Zaanse monument!

Zaandijkerkerk, foto Gemeente Zaanstad

Pieter van Vollenhovenprijs

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs van het Nationaal Restauratiefonds, aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monumentaal pand in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.

 

Vereniging Zaans Erfgoed

Jan Piet Bloem en Winnie de Wit, beiden bestuurslid van de Vereniging Zaans Erfgoed, hebben de Zaandijkerkerk een half jaar geleden aangemeld voor deze prijs. Jan Piet Bloem meldde ons dat zij “deze mooie prijs graag gaan wijden aan het herstel van de toren.”

 

Juryrapport

Uit het juryrapport:

“Uw project als voorbeeld voor nieuwe bestemmingen
Het herbestemmen van erfgoed is geen eenvoudige opgave. Dit geldt voor alle typen erfgoed en in het bijzonder voor monumentale kerken of kapellen. Om die reden heeft de jury ervoor gekozen om de prijs dit jaar uit te reiken aan negen kerken en/of kapellen die zich hebben aangemeld. Waaronder uw project! Ik feliciteer u daarom van harte.

De jury wil met de prijs speciale aandacht vragen voor uw project dat een voorbeeldfunctie vervult voor de actuele opgave die er is om leegstaande kerken en/of kapellen een nieuwe toekomst te geven. Wij nodigen u uit om de prijs uit handen van prof. mr. Pieter van Vollenhoven in ontvangst te nemen op zaterdag 16 november aanstaande. Tijdens dit feestelijke moment is ook de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Ingrid van Engelshoven, aanwezig. U bent van harte welkom vanaf 14.00 uur in de herbestemde Lutherse kerk Bizar Bazar in Arnhem. Rond 17.00 uur is het programma afgelopen. Alle winnaars ontvangen ieder € 1.111,11,-. Daarnaast maken wij een film over de Pieter van Vollenhovenprijs, waarin wij uw herbestemmingsproject graag een rol geven.”