Zaankanters worden groener en groener!


Het begint steeds meer door te dringen onder de Zaanse bevolking dat vergroening noodzakelijk is.
Dat het steeds heviger en langer gaat regenen waardoor de straten blank komen te staan, omdat onze riolering al dat extra water niet aankan. Dat onze luchtkwaliteit ons ziek maakt. Dat steden flink op kunnen warmen door klimaatverandering en verstening. En dat de bijen, vlinders en andere insecten hulp nodig hebben.
Dat merken we aan de enthousiaste reacties over, bijvoorbeeld, landelijke zaaidag, aan reacties op berichten, aan mails en andere privé-berichten.
Maar ook aan de zevenhonderd mensen die afgelopen zaterdag de moeite namen een tuintegel naar het tuincentrum of de bouwmarkt te sjouwen, in ruil voor een gratis tuinplant.
We zijn er nog lang niet, maar hier worden wij wel heel blij van!

Ook op gemeentelijk niveau zal er de komende jaren drastisch op verandering ingezet moeten worden, als we écht een groener Zaanstad willen, met veel meer biodiversiteit, betere luchtkwaliteit en versnelde CO2-reductie. Daar zal ROSA op blijven inzetten, hopelijk samen met vele andere partijen.

Ook wij droegen gisteren ons steentje bij op landelijke zaaidag, door het inzaaien van een braakliggend terrein naast station Zaandam.
Maar zaaien kan ook de komende maanden nog, en zelfs gratis; want de gemeente Zaanstad biedt gratis zaadmengsels aan: https://www.duurzaan.nl/klimaatverandering/help-de-bijen-en-vlinders-met-gratis-bloemenzaden/

Dus: help de bijen, de hommels, de vlinders en ga ook zaaien! Haal meteen een aantal tuintegels weg, dan is er ook weer volop ruimte voor groen.
En daar worden niet alleen de insecten blij van, dat is ook gewoon heel erg leuk om te zien.