Zaanse monumenten in het zonnetje


De Zaanse monumenten stonden letterlijk en figuurlijk in het zonnetje tijdens ROSA’s Zaanse monumentendag afgelopen zondag. Ondanks het prachtige weer was toch een respectabel aantal mensen naar de verscholen Vermaning aan de Westzijde gekomen, waar zij een gevarieerd programma voorgeschoteld kregen. Zoals de lezing over de heftige geschiedenis van de Doopsgezinden in de Zaanstreek en daarbuiten, gedreven verteld door Kok Klever.

Kok Klever vertelt

En het verhaal over de historie van de Vermaning waar we aanwezig waren, aangevuld met een indrukwekkend gebed in het Russisch, door Dick Kerssens.

De wethouder vertelt

Maar ook onze eigen wethouder monumenten; Natasja Groothuismink, over het belang van verhalen bij het behoud van monumenten en over de uitdagingen op het gebied van monumentenbehoud, zoals de tanende belangstelling voor alle broodnodige activiteiten die door vrijwilligers worden uitgevoerd.

Het belangstellende publiek had veel vragen voor de wethouder, waardoor een levendig en boeiend gesprek ontstond. Ook werd er gevraagd naar de aanwezigheid van een meldpunt voor bedreigde historische panden en interieurs, en dit bestaat! Melden kan bij de heer J.P. Bloem van de Vereniging Zaans Erfgoed: door te bellen naar: 0756210664, of door te mailen naar: janpietbloem@zaanserfgoed.nl

Zangtalent Lorena

Tussendoor en afsluitend was het genieten van de prachtige zangstem van Zaans talent Lorena, die haar zelfgeschreven nummers ten gehore bracht.

ROSA bedankt iedereen die deze Zaanse Monumentendag mogelijk heeft gemaakt. Wat ons betreft was het een zeer geslaagde dag, op naar de volgende vijfentwintig!

 

Met dank aan Marene Kok voor de videobeelden & Menno de Haas voor de foto’s.

 

Onderstaand een korte video-impressie van de monumentendag: