Zaanstad heeft zijn ‘Hogeschool voor de Handen’!


De Zaanstreek staat bekend om de historische houtbouw. Eeuwenlang werden hier door meestervaklieden de mooiste panden neergezet en onderhouden. En nog steeds zijn er gespecialiseerde bedrijven en exceptionele vakmensen actief in de streek.

ROSA koestert die wereld van vakmanschap en toewijding en wil die graag behouden voor de toekomst. Ruim zes jaar geleden introduceerden wij een nieuw concept, de ‘Hogeschool voor de Handen’. In 2018 konden we deelnemen aan het college en zo kwam dit idee voor een opleiding tot meesterbouwvakker ook in het coalitieakkoord terecht.

En nu is het dan zo ver! Bedrijven en opleidingen in en rond de Zaanstreek zijn een samenwerking aangegaan en bieden nu een opleiding aan tot restauratietimmerman. De eerste leerling is vol enthousiasme begonnen, zoals in het mooie stuk uit het Dagblad Zaanstreek uitgebreid te lezen is.

Wat ROSA betreft blijft het niet bij het timmeren alleen, maar komen er op den duur ook afdelingen voor metselen, loodgieten, schilderen – alles wat nodig is om ons unieke erfgoed (en dat van de rest van Nederland) te onderhouden en bewaren, alsmede om de gewenste nieuwe houtbouw te realiseren.

Maar het begin is er nu. De ‘Hogeschool voor de Handen’ is een feit, en daar zijn we ontzettend blij mee!

Bron: NHD – 23/02/2022