ROSA werkt !

aan groene, eerlijke en creatieve oplossingen voor Zaanstad.

plaatje van de ROSA verkiezings poster 2014

Waar is ROSA mee bezig?

 • De Week van ROSA – 19 juni 2022
 • Drie ROSA-kanjers beëdigd

  We zijn zeer verheugd om aan te kunnen kondigen dat vanavond drie ROSA-kanjers zijn beëdigd.

  Krista van Dalen komt de fractie versterken als – zeer welkom – steunfractielid, Geert van Bemmelen is ons nieuwste (enthousiaste) raadslid. En de hardwerkende, deskundige Natasja Groothuismink is weer wethouder.
  We wensen ze alledrie veel succes en plezier!


  Lees verder →
 • Gewoon kunnen zijn wie je bent

  Wat een skitterende dag voor de Zaanse LHBTQI+ beweging, zo zou iedere dag moeten zijn.
  Met honderden deelnemers trok een prachtige stoet door de Zaandamse straten. Out, loud en proud!

  Een viering van diversiteit en inclusiviteit.
  Een prachtig voorbeeld van de stad die wij graag zien, een stad waar iedereen mee kan doen en er mag zijn. En gezien de grote hoeveelheid jonge deelnemers gaan we de goede kant op, al zijn we er nog lang niet. ZaanPride kan terug kijken op een geslaagde Zaanse prideweek. Zaans groos!
  Op naar de volgende editie en dat we in de tussentijd met z’n allen dat fijne gevoel van deze bijzondere dag nog heel lang mogen vasthouden, laten we zeggen minstens tot de volgende ZaanPride.

  Foto’s: Menno de Haas  Lees verder →
 • ROSA is weer collegepartij

  Woensdagavond 1 juni jongstleden heeft de algemene ledenvergadering van ROSA ingestemd met deelname aan de beoogde nieuwe coalitie in Zaanstad. Diezelfde avond gaven ook de leden van de PvdA, GroenLinks en het CDA hun zegen aan het akkoord. De POV en VVD hadden al eerder groen licht gegeven. Daarmee is de samenwerking tussen zes onderling soms sterk verschillende partijen een feit.

  De fractie van ROSA is blij dat ze door een zo ruime meerderheid van de leden wordt gesteund. En toch was er niet alleen vreugde na de stemming. Alle aanwezigen hadden gemengde gevoelens bij deze nieuwe stap, en voor sommigen ging de ontwikkeling duidelijk te ver. Die opstelling begrijpen wij volledig en daar hebben we respect voor.

  Graag herhalen we hier wat we eerder in een mail aan de leden hebben geschreven:
  ROSA heeft altijd aangegeven met bijna elke partij in de raad van Zaanstad te willen praten. De fractie vindt het van belang dat de stad bestuurd wordt. In de vorige periode hebben we het beleid mede vormgegeven, er is ons nu veel aan gelegen om ook de uitvoering ervan te kunnen doen. Dat we dat proberen in samenwerking met partijen die ver van ons af staan, is ook winst in de strijd tegen polarisatie. Alle zes de onderhandelende partijen zijn zich bewust van de gevoeligheden en van het breekbare proces waar we in zitten. Als het beoogde college een voortrekkersrol kan spelen in het weer op gang brengen van de respectvolle dialoog tussen groepen in de samenleving, is dat winst voor ons allemaal.

  Woendag 8 juni aanstaande presenteert de nieuwe coalitie zich aan Zaanstad. Dan wordt het akkoord ondertekend en openbaar gemaakt. Tijdens de raadsvergadering van 16 juni zullen de zes wethouders worden geïnstalleerd. Voor ROSA zal Natasja Groothuismink dan aan haar tweede termijn beginnen.

  Omdat er een akkoord op hoofdlijnen is gesloten, zal de rol van de gemeenteraad groter worden. Er is al een proces opgestart om de samenwerking tussen de dertien verschillende fracties wat harmonieuzer en daardoor hopelijk effectiever te laten verlopen – zonder het altijd over alles eens te hoeven worden uiteraard. Dat zal de komende jaren intensief en spannend maken.
  De fractie van ROSA gaat dat avontuur graag aan.


  Hans Kuyper
  Fractievoorzitter

  Een typisch Zaans ‘slagenlandschap’. Het lange, smalle stukje land tussen twee sloten werd een ‘slag’ genoemd. Zaankanters maakten zo van een gebied één groot eiland, beschermd door dijken, dammen en sluizen. Daarbij moesten ze veel samenwerken, want als de dijk van de buurman brak, stond jouw land natuurlijk ook onder water. Het coalitieakkoord ‘Slagen Maken’ verwijst onder andere naar deze werkwijze, namelijk handen uit de mouwen en samen slagen maken, met zichtbaar resultaat.

  Lees verder →
 • Viering Dag van de Arbeid

  Rood aan de Zaan 4

  Zondag 1 mei viert ROSA, samen met de SP, GroenLinks en de PvdA, de Dag van de Arbeid in de Stoomhal in Wormer, Pakhuisplein 44.
  Aanvang: 15.30 uur

  ROSA besteedt jaarlijks aandacht aan de 1 mei-viering. Andere jaren deden wij dat (ook soms in eendrachtige samenwerking met andere partijen) door middel van een lezing, een debat, muziekoptredens, een prijsvraag of een film. In 2017 kwam daar de Zaanternationale, oftewel de Zaanse Internationale, uit voort, geschreven door Zaankanter Co Rol.

  Programma 1 mei 2022

  Merijn Oudenampsen Back to the roots juist nu (vanuit Brussel op een groot scherm)

  Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Hij is als postdoc verbonden aan de UvA, waar hij onderzoek doet naar de politieke geschiedenis van het neoliberalisme in Nederland.

  New moon orchestra

  FluXus is september 2020 samen met Taalcafé de Sluis en de Zaanse componist Arthur Wagenaar met het New Moon Orchestra gestart: een orkest dat diversiteit omarmt en tot haar kracht maakt. In het New Moon Orchestra spelen Nederlanders en nieuwkomers, jong en oud en amateurs en professionals met elkaar. Zij spelen muziek uit de hele wereld, op instrumenten uit de hele wereld en in alle stijlen van klassiek tot meezingers. Speciale aandacht is er voor de Internationale.

  Verhalen over 1 mei

  Vanuit de verschillende aanwezige partijen vertellen leden wat 1 mei voor hen betekent.

  Arie Lemsfonds: toekenning fondsen aan geadopteerde projecten

  Het Zaanse Arie Lemsfonds steunt dit jaar muziekvereniging Onderling Genoegen uit Krommenie en de (T)huiswerkklas van Taalcafé de Sluis. In 2021 organiseerde het fonds activiteiten om geld voor deze projecten op te halen. Tijdens 1 mei worden de fondsen aan beide organisaties overhandigd.

  Initiatief Rode stadswandeling Zaanstreek

  Hans Leeuwenkamp vertelt over zijn initiatief voor een Rode stadswandeling door de Zaanstreek.

  Amma Assante


  Amma Assante is een Nederlands politica en bestuurder en voorzitter van de Landelijke CliëntenRaad (LCR). De LCR is de stem van mensen die een uitkering hebben, geen werk (meer) hebben of op een andere manier hulp nodig hebben van de overheid.


  Iedereen is van harte welkom!

   

   

   

   

  Lees verder →

Nog veel meer nieuws…

Oud nieuws…