ROSA werkt !

aan groene, eerlijke en creatieve oplossingen voor Zaanstad.

plaatje van de ROSA verkiezings poster 2014

Waar is ROSA mee bezig?

  • Spijt komt meestal na sloop – ROSA en de Beatrixtoren

    Gisteravond, toen de raad debatteerde over het ‘Bestemmingsplan Peperstraat’, sprak Hans Kuyper onderstaande bijdrage uit over onze jarenlange inzet om de Beatrixtoren te behouden.

    Dit is een bijdrage van: Hans Kuyper

    “Voorzitter,

    Tijdens zijn Algemene Beschouwingen van oktober 2019 zei Ruud Pauw: ‘De plannen voor de oostkant van Zaandam krijgen vorm. Deze wat trieste jarenzestigbuurt kan er alleen maar van opknappen. Wel moet (…) ons inziens serieus worden onderzocht of de iconische Beatrixtoren uit 1962 als monument van de wederopbouw behouden kan blijven.’
    Dat is sindsdien de insteek van ROSA geweest. We hebben moties geschreven, overleggen gevoerd, alternatieven ontwikkeld. Deze raad heeft vele uren aan de Peperstraat besteed. De plannen veranderden voortdurend. Wel hotel, geen hotel, geen parkeergarage, wel parkeergarage… Maar één ding stond voor projectontwikkelaar en college van meet af aan vast en daaraan kon niet worden getornd: de Beatrixtoren moest weg.

    Dat het slopen van dit beeldbepalende gebouw een heel slecht idee is, hoeven we hier niet nog een keer uit te leggen. Talloze insprekers, regionale en landelijke erfgoedorganisaties, onafhankelijke onderzoekers en onze eigen erfgoedspecialisten zijn daar heel helder over. We gaan weer eens iets vernietigen waar we ongelooflijk veel spijt van gaan krijgen. Er zal over zestig jaar wel een comité worden opgericht voor herbouw. Laten we dat nou eens vóór zijn.
    En dat kan.
    Deskundigen waren van oordeel dat behoud te ingewikkeld en te duur was, is ons jarenlang verteld. Wij weten niet wie deze deskundigen waren, al hebben we een vermoeden. Maar nu ligt er op de valreep een rapport en is er een bouwkundig advies waaruit iets heel anders blijkt. De toren kan worden verduurzaamd, en dat is niet duurder dan nieuwbouw. En dus komt ons alternatief van ruim twee jaar geleden des te nadrukkelijker om de hoek kijken. We hebben het deze week nog maar eens aan de raad gestuurd.
    Voorzitter, ROSA knokt nu al bijna vijf jaar voor de Beatrixtoren en dankzij onze motie van november 2021 kunnen we dat nog vijf jaar blijven doen. We komen volgende week met een nieuwe motie om ook het college te vragen vooral niet op te geven.”

    Hans Kuyper
    Fractievoorzitter ROSA

     

    Lees verder →
  • Scheiden gaat lonen 

    Dit is een bijdrage van: Mariska Schuttevaer

    En dan hebben we het over het beter scheiden van afval. Want we gaan in de toekomst betalen voor ons restafval. Er wordt een bedrag vastgesteld per zak restafval, en dat komt bovenop onze afvalstoffenheffing.

     

     


    Dat er iets moet veranderen is duidelijk, de zogenaamde grondstoffenstromen zijn te vervuild en we produceren in Zaanstad meer restafval dan enige vergelijkbare Nederlandse gemeente.

    Er is nu voorzichtig gekozen voor betalen per zak restafval. Niet ideaal. Maar alle andere opties zijn onmogelijk of niet goed uitvoerbaar.

    De resultaten van diftar (gedifferentieerde tarieven) in andere gemeenten spreken voor zich. Niet alleen produceren gemeenten met diftar gemiddeld 48% minder restafval dan gemeenten zonder dit systeem, ook de kosten van het totale afvalbeheer zijn in deze gemeenten zo’n 20% lager.  Dit komt met name doordat wordt bespaard op, steeds duurder wordende, verbrandingskosten van restafval én doordat er meer waardevolle grondstoffen worden gescheiden. 

    Diftar klinkt misschien lastig, maar 95% van de gemeenten die in 2020 minder dan 100 kilo restafval per inwoner hadden, pasten een vorm van diftar toe. Dus het helpt wel degelijk.

    In 2023 produceerden Zaanse huishoudens 195 kilo restafval per inwoner. Terwijl landelijk is afgesproken dat gemeenten in 2020 aan maximaal 100 kilo restafval per inwoners mogen zitten, omdat we naar een volledig circulaire samenleving in 2050 toe leven. (In een circulaire samenleving bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.)

    Hier komt bij dat de kosten voor afvalverwerking van restafval de afgelopen jaren fors zijn gestegen en in de toekomst nóg verder gaan stijgen. Dus ook om de afvalstoffenheffing binnen de perken te houden worden er de komende jaren plannen uitgewerkt en wordt een participatieproces opgestart om inwoners hierbij te betrekken.

    Er moeten nog diverse keuzes worden gemaakt en de ondergrondse containers voor restafval zullen geschikt worden gemaakt voor het “betalen per opening”.

    Eén van de uitdagingen waar we voor staan is bijvoorbeeld dat er wordt gezocht naar eerlijke oplossingen voor mensen die veel medisch afval hebben, of incontinentiemateriaal. En mensen met kinderen in de luiers.

    We staan aan begin van een lang proces, waarbij het de verwachting is dat we daadwerkelijk gaan betalen per zak restafval in 2027.

    We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen!

     

     

    Lees verder →
  • Zaanse luchtkwaliteit kan gezonder

    Momenteel debatteert de Zaanse raad over de Voorjaarsnota. ROSA bracht onderstaande in bij het debatpunt ‘Luchtkwaliteit.’ De vraag om het hier eens raadsbreed uitgebreider over te hebben werd positief ontvangen door de wethouder en andere fracties.

    Onze inbreng:

    “We overlijden in Nederland gemiddeld negen maanden eerder dan met écht schone lucht het geval zou zijn. Maar wanneer je langs een drukke weg of vlakbij industrie of Schiphol woont, kunnen die negen maanden oplopen tot jaren levensverlies.

    De luchtkwaliteit in Zaanstad voldoet niet aan de WHO-gezondheidsnormen. Dit wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door de luchtverontreiniging uit het buitenland, wordt gesteld. Maar aan de andere kant is de luchtkwaliteit in Drenthe, Friesland, Groningen en op sommige Waddeneilanden beduidend beter dan in de Randstad.

    In het antwoord op onze technische vragen werd verder gesteld dat de allergrootste killer, te weten ultrafijnstof, niet wordt gemeten in Zaanstad en dat dit erg kostbaar is. Maar zowel in een groot GGD onderzoek in Zaanstad uit 2022 als via 17 meetstations middels project ‘Hollandse Luchten’, dat liep tot eind 2023, is ultrafijnstof wel degelijk gemeten. Dus dat antwoord vinden wij wat vreemd.

    ROSA vindt dit onderwerp belangrijk genoeg om het er eens uitgebreid over te hebben middels een Carré of een technische sessie. Wij zullen dit, verder onderbouwd dan hier vanwege de spreektijd mogelijk is, aanvragen bij de agendacommissie.”

    Lees verder →
  • Dag van de arbeid 2024

    Iedereen is van harte welkom bij de 1 mei viering van de Zaanse linkse partijen, met een mooi, divers programma.

    Lees verder →
  • Erfgoed als uitgangspunt bij Ecohof

    Dit is een bijdrage van: Geert van Bemmelen

    Gisteren stemde de raad voor het bestemmingsplan voor het Ecohof in de Bloemenbuurt in Wormerveer. Dit sympathieke project zal worden gerealiseerd in de voormalige Floraschool, daterend uit 1953.

    Het pand is sinds 2020 niet meer als school in gebruik, maar verkeert nog in prima staat. In de cultuurhistorische verkenning die de Zaanse ambtenaren hebben opgesteld wordt in geuren en kleuren verteld over de historie en de huidige status van het pand.

    Een groep Zaankanters, de toekomstige bewoners van het Ecohof, heeft zich verenigd in een collectief particulier opdrachtgeverschap om hun droom van een duurzaam ecodorp in de Zaanstreek te realiseren. Deze groep stelt de cultuurhistorische waarden van het gebouw gelukkig ook op prijs en kiest er daarom voor om het huidige pand als uitgangspunt te nemen voor de nieuwe plannen. Zo blijven de gevels grotendeels behouden, waardoor het straatbeeld niet ingrijpend verandert, en wordt rekening gehouden met de ligging in de buurt. Erfgoed als uitgangspunt dus. Hier wordt maar weer eens laten zien dat dat veel minder beperkend is dan vaak wordt beweerd.

    Deze samenwerking van Zaanse inwoners stemt ons sowieso vrolijk. Om de woningnood te bestrijden moeten we immers vele oplossingen vinden en het stimuleren van dit soort woonvormen is daar één van. Zo krijgen niet alleen meer mensen een woning, maar zijn de woningen ook zo passend mogelijk. Dat komt het woongenot ten goede, net als de sociale cohesie en de levensloopbestendigheid. Hopelijk hebben we geleerd van dit proces en hoeft de ontwikkeling van een dergelijk initiatief in de toekomst niet weer zo lang te duren.

    Verder kiezen de toekomstige Ecohof-bewoners er ook voor om, de naam doet het al vermoeden, zo duurzaam mogelijk te bouwen en daarbij dus verder te gaan dan de wettelijke eisen op dat gebied. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij klimaatadaptatie en wordt er weinig ruimte verspild aan parkeerplekken voor auto’s. Vooral dat laatste zorgde toch nog voor wat discussie in het Zaanstad Beraad. Sommige partijen kunnen het nou eenmaal niet laten om elk onderwerp aan te grijpen om het over stilstaand blik te hebben.

    In samenwerking met Parteon wordt er naast de koopwoningen ook sociale- en middeldure huur gerealiseerd op het terrein, zoals bij alle projecten van meer dan 20 woningen vereist is. Zo kan er uiteindelijk betaalbaar én duurzaam gewoond worden en is onze heilige drie-eenheid (Zaans, groen, sociaal) compleet.

    We waren gelukkig niet de enige die voor stemden. Het voorstel heeft het met ruime meerderheid gehaald. Op die manier is de realisatie van het Ecohof weer een stapje dichterbij gekomen en dat vinden wij een mooie ontwikkeling.

    Lees verder →

Nog veel meer nieuws…

Oud nieuws…