ROSA werkt !

aan groene, eerlijke en creatieve oplossingen voor Zaanstad.

plaatje van de ROSA verkiezings poster 2014

Waar is ROSA mee bezig?

 • Internationale Vrouwendag – 8 Maart 2023

   

  “Elke dag is toch vrouwendag?”, hoor je dan grappend.
  Over waarom het belangrijk is dat we internationale vrouwendag* vieren.

  Dit is een bijdrage van:
  Krista van Dalen

  Ook in Nederland bestaat er nog steeds genderongelijkheid. Hoogte van salarissen, intimidatie, verdeling van zorgtaken, slachtoffers van huiselijk geweld en diagnostiek van medische problemen zijn zomaar “wat dingetjes” waarin vrouwen nog steeds flink verschillen van hun mannelijke wederhelften.

  Onbeperkt leefbaar

  Dit jaar is het thema van internationale vrouwendag “Onbeperkt Leefbaar”, een leefbare wereld voor iedereen. Hoewel dit misschien bij veel van ons in Nederland zo voelt, is dit absoluut geen vanzelfsprekendheid. Femicide is, ondanks de sterftecijfers, nog steeds geen ingeburgerd begrip, vrouwen verdienen gemiddeld 13 % minder dan mannen in gelijkwaardige functies en de zogenaamde genderbias in de zorg maakt dat vrouwen veelal worden gediagnosticeerd (of juist helemaal niet!) op klachtenpatronen van overwegend mannen.

  Schatting van kosten van gendergerelateerd geweld in Europese Unie (EIGE)


  Van prinses naar teamspeler

  Maar er worden ook dingen beter! Iets wat ik met antropologische blijdschap nu ook in populaire cultuur terug zie: vrouwen die elkaar steunen en complimenteren over inhoudelijke kwaliteiten. Mode is bij uitstek een goed afleesbare graadmeter over de verwachtings- en rolpatronen die we voor kleine meisjes en jongens in onze samenleving hebben. Waar vroeger meisjes truien teksten als “pretty”, “nice” en “sweet” droegen gaat het tegenwoordig verder dan enkel individualistische, uiterlijke schijn: “You got this”, “Smilin’ together” en “The future is ours.” zijn de nieuwetijdse leuzen waarbij we ons nu op gemak voelen wanneer we de schattigheid van onze kinderen etaleren.

  Het blijvende gebrek aan zakken

  Maar zegt dat nou zoveel, commerciële teksten op truien? Nou. Ik kom uit de tijd dat meisjes vooral mooi en dun moesten zijn en je je als slachtoffer moest kunnen verdedigen in plaats van dat daders beter moesten worden opgevoed. Het is een verademing om te zien dat kreten nu veel meer gaan over inhoudelijke kwaliteiten, genderneutrale doelen in het leven of acties die je kan uitvoeren in plaats van in een passieve rol enkel mooi zijn. Ook bij de jongens garderobe verruimt langzaam het dogma van “cool”, “tough” en “man up”. Mannenkleding mag er veel vaker mooi en vrolijk uitzien (kijk naar de schoenen van de PvdA leden!) en vrouwenkleding wordt met het jaar praktischer. We moeten nog even wachten op écht stevige buitenspeeljurken mét diepe zakken. [Of überhaupt broek/rok/jurkzakken in vrouwenkleding lieve ontwerpers. We hebben echt zoveel spullen!] Maar wat is het een feest om te zien dat in 1 generatie sommige dingen veranderen ten goede!

  Bewustwording

  Nog even over mode: Onderstaande shirts en truien zijn van de zogenaamde Man who has it All. Dit is een initiatief (met twitter account) dat typische uitspraken over mannen en vrouwen omdraait, ter bewustwording van de ongelijkheid. Pas als we het omdraaien, zie je de absurditeit van de ongelijkheid in. Ongelijke behandeling gaat namelijk zelden express, het is vaak een onbewust proces. Leuk en interessant om ook eens bij jezelf na te gaan of je eigenlijk wel hetzelfde zou zeggen tegen je baby neefje of nichtje? Of jouw salarisonderhandelingen hetzelfde gaan als bij je mannelijke/vrouwelijke collega? En of je “man de oppas heeft” wanneer je je moet verantwoorden op het werk over waar je kinderen nu zijn.

  Shirts van emancipatie platform Man Who Has it All.

  Geen stijgende lijn

  Ik ben blij en dankbaar dat mijn dochter opgroeit met een ander tijdsbeeld dan ik. Maar zoals met alle vooruitgang, is ook emancipatie geen stijgende lijn. Het is een lijn met horten en stoten en onverwachte terugvallen. Dit hebben we pijnlijk duidelijk de afgelopen tijd kunnen zien in Amerika (abortusrecht), Afghanistan (Tali- vrouwen-in-de-ban) en Iran (hoofddoeken). Ook in Nederland wordt niet alles alleen maar beter. Daarom moeten we altijd scherp blijven op vrouwenrechten, emancipatie en hoe ongelijkheid zich laat zien in ons dagelijks leven.
  De wereld moet leefbaar zijn voor iedereen.
  Daarom vieren we vrouwendag.
  Daarom is vrouwendag belangrijk.

  Demonstratie Abortusrecht op de Dam 7 mei 2022 – foto: Van Dalen

  Vier mee

  Wil je samen met andere vrouwen vieren? Zaan Moms heeft op woensdagavond een prachtige avond om 19:00 uur in het Zaantheater georganiseerd en Zaanse Vrouwenkracht houdt op zondagmiddag een mega gezellige middag in de Poelenburcht van 13:00-19:00 uur.

  *Voor de gangbaarheid van het taalgebruik en gemak wordt in deze tekst gesproken over mannen en vrouwen. Met vrouwen bedoelen we “eenieder die zich als vrouw identificeert.”
  ** Wil je je meer verdiepen in feminisme of genderpolitiek? Op de Belgische website ROSA VWZ is ontzettend veel achtergrond informatie te vinden bij de verschillende thema’s.
  Vrouwenrechten, emancipatie en kansengelijkheid is bij ROSA Zaanstad een rode draad in ons verkiezingsprogramma. Lees er hier meer over.

  Lees verder →
 • ROSA neemt stelling – Zaanstad Maakstad
 • Luid luidend of wat stiller?

  Het nachtelijke geluidsniveau van de Zaanse kerkklokken staat vanavond op de agenda van het Zaanstad Beraad. Onze fractievoorzitter Hans Kuyper sprak zojuist namens ROSA onderstaande woorden uit.

  Dit is een bijdrage van Hans Kuyper

  “Het aanpassen van tradities gaat in Nederland niet van harte. We worden er wel wat beter in, maar er is nog een weg te gaan. Ook binnen onze fractie liepen de meningen op dit dossier uiteen, maar we zijn er minnelijk uitgekomen.
  Klokgelui is een traditie die meekwam met de allereerste missionarissen. Het zit waarschijnlijk letterlijk in ons DNA en het hoort bij het landschap. Wat is mooier dan op een vroege lentedag onderaan een dijkje liggen, tussen het fluitenkruid, met het gezoem van de eerste bijtjes rond je hoofd en een dapper kleppend torentje een paar kilometer verderop? Ook voor het religieuze klokgelui, bij rouwen en trouwen en de oproep tot kerkgang en gebed, hoort volgens ons in een tolerante en diverse samenleving altijd ruimte te zijn.
  Maar de tijdsaanduiding in de nacht? Die functie is ondertussen toch wel achterhaald. De meeste mensen, vooral ook de erfgoedliefhebbers, slapen dan. Wie toch wakker is, heeft de tijd altijd onder handbereik, veel exacter dan de torenklok hem kan aanduiden. En de Assepoesters van tegenwoordig zijn om middernacht nog niet eens begonnen met indrinken.
  Goed dat het college de klachten van omwonenden serieus neemt. Slaapgebrek is afschuwelijk en het kan inderdaad diep ingrijpen in de gezondheid, dat zien we ook op andere dossiers. Ook heel goed dat er vervolgens net zo serieus is gekeken naar het belang van de traditionalisten en liefhebbers. En dan blijkt dat daar een, volgens ROSA, prima compromis uit kan rollen: We passen de traditie aan op een niet wezenlijk onderdeel en maken zo onze drukke, overprikkelde stad wat aangenamer voor iedereen. Chapeau.
  Al zal ik de nachtelijke bronzen stem van de kerk bij mijn huis wel gaan missen, als ik weer eens tot in de kleine uurtjes achter mijn werktafel ben blijven zitten. Maar ik ben nu eenmaal een oude romanticus, en op de irrationele gevoelens van romantici moet je geen beleid willen baseren.”

  Lees verder →
 • Mooie resultaten raadsvergadering 2 februari

  Zaanstad wil geen nachtvluchten en metingen geluidsoverlast Schiphol, nadruk op jongerenhuisvesting tegenover NS Wormerveer en indicatie WMO hoeft niet meer altijd elk jaar opnieuw aangevraagd te worden.

  Twee moties en een amendement die ROSA, al dan niet mede, indiende tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag werden aangenomen!

   

  Jongerenhuisvesting

  Op de agenda stond de startnotitie over de ontwikkeling van voormalige gasfabriekterrein, oftewel de parkeerplaats, tegenover station Wormerveer.
  In startnotities staat in grote lijnen beschreven wat de wensen en verwachte obstakels zijn bij een nieuw bouwproject.
  ROSA diende, samen met de PvdA, een amendement in waarmee benadrukt wordt dat er bij het ontwikkelen van het gasfabriekterrein nadrukkelijk ook gekeken wordt naar het realiseren van woningen voor studenten, jongeren (al dan niet middels begeleid wonen), en kleine huishoudens.
  De woningnood bij jongeren is groot en wij vinden deze centraal gelegen locatie een prachtplek voor jongerenhuisvesting. Mooi dus dat dit amendement werd aangenomen!

  WMO-indicaties

  Wie door ziekte of een beperking steun nodig heeft in de vorm huishoudelijke hulp of het persoonsgebonden budget, moet dit elk jaar opnieuw aanvragen. Ook als duidelijk is dat er geen verbetering in de situatie zal ontstaan.
  Dit legt een grote en onnodige druk op mensen die het al moeilijk genoeg hebben, hun mantelzorgers én op het ambtelijk apparaat. Door deze motie, die wij mede indienden met zes andere partijen, wordt het mogelijk om indicaties voor onbepaalde tijd aan te vragen.
  De motie werd unaniem aangenomen.

   

  Vliegtuiglawaai

  Een deel van de inwoners van Zaanstad ervaart grote overlast door vliegtuiglawaai. Helaas heeft Zaanstad niet heel veel te vertellen over Schiphol. Toch moeten we alle mogelijkheden inzetten die tot onze beschikking staan, dus dienden we maar weer eens een motie in om onze wens naar voren te brengen dat wij vinden dat de nachtvluchten op Schiphol afgeschaft moeten worden.
  Verder roept de motie op om een toetsbare geluidsnorm op te stellen voor vliegtuiglawaai die aantoonbaar de gezondheid van de inwoners beschermt.
  Met deze aangenomen motie heeft de wethouder een stok achter de deur tijdens de diverse Schiphol-overleggen, waar hij aan deel neemt namens Zaanstad.
  Ook deze motie werd door in totaal zeven partijen ingediend. Fijn, zo’n brede samenwerking binnen de raad!

  Lees verder →
 • De wethouder vertelt – januari 2023

  ROSA-wethouder Natasja Groothuismink

  Als wethouder heb je veel verschillende taken. De plannen die zijn afgesproken in het collegeakkoord zet je om in beleid. Je werkt samen met ambtenaren, je bent aanwezig bij vergaderingen met de raad en je neemt deel aan allerlei overleggen, als verbinding tussen de Zaanse, en de regionale, de provinciale en de landelijke politiek. 

  Hieronder een greep uit mijn bezigheden in de maand januari.

   

  Januari was een mooie maand vol zaken die voor ROSA belangrijk zijn. Een maand vol mijlpalen en resultaten op het gebied van cultuur, de door ons lang gewenste ‘Hogeschool voor de Handen’ en groene speelpleinen!

  Extra geld voor jongerencultuur
  Ruim 300.000 euro voor jongerencultuur als extra impuls. Dat is erg goed nieuws, want culturele ontwikkeling is belangrijk. En deze impuls gaat ook nog eens naar jongeren!
  Waar andere partijen zich vooral inzetten voor handhaving en het bestrijden van jongerenoverlast, is dit de andere kant van het verhaal. De preventieve kant, waar ROSA zich altijd voor inzet. Wij geloven in het investeren in de kansen en talenten van jongeren.

  Opening van Techlands
  Na 5 jaar was het dan eindelijk zover: de opening van Techlands. Een mooie samenwerking tussen het onderwijs, technische bedrijven en de gemeente. ROSA heeft zich hard gemaakt voor deze ‘Hogeschool voor de Handen’ die wij zien als de broodnodige erkenning van vakmanschap.
  Naast de opleiding ‘Hout en Restauratie’, die onlangs van start ging, is dit een zichtbaar resultaat waar we trots op kunnen zijn. De Hogeschool voor de Handen is weer een stap verder!

  Foto: buitengewoon Zaanstad

  Groene schoolpleinen
  De stappen die Zaanstad zet op het gebied van groene schoolpleinen krijgen landelijke erkenning: We zijn volgens Jantje Beton het goede voorbeeld voor andere gemeenten.
  Er wordt prima samengewerkt tussen onderwijs en openbare ruimte. Dat maakt dat we echt slagen maken op het gebied van vergroening van schoolpleinen. Meer bomen, struiken en ander groen op het schoolplein zijn niet alleen goed voor het klimaat, educatie en de biodiversiteit, het is vooral fijn voor de kinderen om te kunnen spelen in het groen. De groene schoolpleinen zijn een prachtig voorbeeld van ‘slagen maken’, het motto van dit college.

  Taal
  In Zaanstad is meertaligheid niet alleen beleid op papier, we handelen er ook naar. Meertaligheid is goed voor de taalontwikkeling en peuters leren talen nog heel makkelijk.
  Dan is het extra leuk wanneer je als wethouder een boekje mag voorlezen aan peuters dat speciaal hiervoor is geschreven! Zo investeren we op een praktische manier in de ontwikkeling van de jonge kinderen van Zaanstad.

  Gastles Bertrand Russell

  En dan ging ik ook nog op werkbezoek naar het Bertrand Russell college, waar ik een gastles mocht geven over mijn werk, naar de jeugdteams, sprak ik de minister over jeugdbescherming en was ik bij een positieve nieuwjaarsborrel van Zaan moms (Tip: sluit je ook aan bij dit leuke netwerk van Zaanse moeders )

  Kortom, 2023 is gestart met mooie Zaanse, groene en sociale successen!

  Lees verder →

Nog veel meer nieuws…

Oud nieuws…